Τα κενά της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας φέρνει η Άγκυρα στον ΟΗΕ- Αναφορές στην τριμερή του Βερολίνου

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει εμμέσως και δια των μεσολαβητών. Είναι φανερό αυτό πλέον  και από τις διαμεσολαβήσεις Γερμανών και Αμερικανών και από τις τουρκικές αντιδράσεις. Η Άγκυρα εκτός από τις απειλές μέσω του ΟΗΕ θέτει επισήμως ζήτημα μειωμένης επήρειας των ελληνικών νησιών, επικαλούμενη την Συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου.   Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ  Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή του προς τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει, ότι η Ελλάδα, τόσο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».  Ενώ προσθέτει ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».
Η Τουρκία κάνει κάτι το αναμενόμενο, κάτι που ήταν ορατό στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Δυστυχώς! Η Αγκυρα αμεσα , πριν κάν τα δύο μέρη κάτσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης, επικαλείται τις σμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα, επιδιώκοντας να προβάλει ως «τετελεσμένες παραδοχές», τα κενά που άφησε ειδικά η Συμφωνία με την Αίγυπτο. Και αυτό είναι πρώτα η επήρεια, η τρόπος υπολογισμού της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας για τα νησιά.

Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.

Συγχρόνως ο Σινιρλίογλου δεν  παρέλειψε να επισημάνει  ότι η Αθήνα αθέτησε τα ατύπως  συμφωνηθέντα στην τριμερή του Βερολίνου.  Και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο. Υποστηρίζει οτι στο Βερολίνο η συζήτηση δεν αφορούσε μόνο την υφαλοκρηπίδα.

Στην επιστολή του ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Προσθέτει ότι οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως είχε αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της προς τον κ. Γκουτέρες η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.

«Η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Επιπρόσθετα, το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας…»Στην πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Σινιρλίογλου, «οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues).»

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα» εξηγεί με νόημα ο κ. Σινιρλίογλου, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.