Τα F-35 φέρνουν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Ισραήλ και Η.Α.Ε

Πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, η επικείμενη αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 από τους Άραβες, φαίνεται πως έχει προκαλέσει τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Με σημερινό της άρθρο η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μεταφέρει πως οι δυο συγκυβερνήτες του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκάντζ, έχουν εκφράσει στο State Department την σφοδρή τους αντίδραση σε μια τέτοια προοπτική.

Η Ισραηλινή αντίδραση όμως φαίνεται πως δεν πτοεί τον Ντόναλντ Τράμπ, καθώς ο εκπρόσωπος του State Department, Morgan Ortagus, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε πως “η πώληση των F-35 αλλά και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού προς τα Η.Α.Ε είναι πάνω στο τραπέζι”.

Το Ισραήλ, είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει τα υπερσύγχρονα 5ης γενιάς αεροσκάφη, κάτι που προσφέρει στον στρατό συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους αντιπάλους του στην περιοχή, όπως τονίζουν στελέχη της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Συνεπώς, για ένα κράτος σαν το Ισραήλ, που βρίσκεται υπό διαρκή πολεμική επαγρύπνηση, μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν το ισραηλινό λόμπι θα κάνει πάλι το θαύμα του… ή αν ο Τράμπ θα επιμείνει στην απόφαση του να προχωρήσει τις στρατιωτικές μπίζνες με τους Άραβες.