Μέρκελ κατά Τουρκίας: Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

Τη στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο Βερολίνο. Το μήνυμα στήριξης του Βερολίνου έρχεται δύο ημέρες μετά τη διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη-μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση. Πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι στοιχειώδες Ελλάδα και Τουρκία να συνεχίσουν τον διάλογο.

Παράλληλα, διέψευσε τα περί τηλεφωνικής συνομιλίας σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Όπως είπε, ούτε μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ούτε πρόκειται να το κάνει σήμερα. «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω», είπε η κυρία Μέρκελ. 

Σημείωσε ακόμα ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».