Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες – Ελάτε για διάλογο αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις

Συνεχίζει στην τακτική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ανέφερε.

Ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Είμαστε υπέρ της συνομιλίας. Ας συνομιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν οι Έλληνες ομόλογοι μας αποφασίσουν τις επόμενες μέρες, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ», λέει ο Χουλουσί Ακάρ.

O Aκάρ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί η δύναμη της Τουρκίας». «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πει τι θα συμβεί αν τα παραβιάσετε. Αλλά πάντα υπογραμμίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ειδάλλως θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις».

Ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Γαλλίας: «Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα επίσης έχει εφοπλίσει κάποια νησιά στο Αιγαίο, προς παραβίαση των διεθνών συμφωνιών», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα σημερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο: «Ψυχολογικός πόλεμος στο Αιγαίο – Η επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ν.μ οδηγεί σε πόλεμο», υποστηρίζει πως η χώρα μας προσπαθώντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω «αμφισβητούμενων» -όπως τα αποκαλεί- νησιών του Αιγαίου, προχωράει σε κινήσεις με στόχο να εξασφαλίσει «ψυχολογική υπεροχή» στην περιοχή.