Η Τουρκία είναι απειλή για το Ισραήλ

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη που αν επιβεβαιωθεί, θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, προχώρησε σήμερα η εφημερίδα Jerusalem Post.

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο βασίζεται σε διαρροές και έγγραφα του Ισραηλινού Στρατού αλλά και της περίφημης Μοσάντ, το κράτος του Ισραήλ φέρεται να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια του.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς συντάκτες του άρθρου, η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής έχει προβληματίσει το Τελ Αβίβ, ενώ η στάση του Τούρκου Προέδρου προς την Χαμάς αλλά και το ζήτημα των Ιεροσολήμων έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση.

“Πρέπει να ενισχύσουμε την συμμαχία μας με την Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Η.Α.Ε” αναφέρεται σε ένα άλλο σημείο του κειμένου, δείχνοντας πως στο Ισραήλ οριμάζει η ιδέα της εναντίωσης απέναντι στον Ερντογάν και τα αναθεωρητικά του σχέδια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως μια ενδεχόμενη μετατόπιση του Ισραήλ σε μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Άγκυρας, θα είχε αντίκτυπο και στην στάση της Ουάσινγκτον, της οποίας η πολιτική στην Μέση Ανατολή σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται απο τις υποδείξεις του Τελ Αβίβ και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.