Στέλιος Πέτσας: Οι υποσχέσεις που δίνει η Τουρκία προς τη Γερμανία είναι προσχηματικές

Προσχηματικές χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις υποσχέσεις που δίνει η Τουρκία προς τη Γερμανία και άλλους εταίρους, ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας τη μόνη διαφορά που έχουμε μεταξύ μας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αυτό δείχνουν «οι τελευταίες εξελίξεις με τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά και με την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX».

«Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της. Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων. Και επαναλαμβάνω: Το κρίσιμο εδώ, δεν είναι αν μιλάμε για μια άσκηση ισορροπίας, αλλά για μια άσκηση αξιοπιστίας. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ατυχήματος, με τόσο πολλή κυκλοφορία στο ίδιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς, έχουμε στείλει παντού το μήνυμα, ότι παρακολουθούμε με ψυχραιμία μεν, με αποφασιστικότητα δε, όλες τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και εκδόθηκε χθες NAVTEX για ασκήσεις στις περιοχές που ξεκινούν από το ανατολικό μέρος της Κρήτης μέχρι νοτίως του Καστελόριζου, προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να μην επιτρέψουμε σε παράνομες τουρκικές NAVTEX να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα μεγάλο ιστορικό βήμα που κατατέθηκαν στη Βουλή οι εν λόγω συμφωνίες, «γιατί μεγαλώνει η Ελλάδα», ενώ δεύτερο βήμα για την κυβέρνηση αποτελεί «η ρύθμιση της εκκρεμότητας με την Τουρκία, να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των λαών της και της σταθερότητας στην περιοχή. Έχουμε δείξει ότι η εποχή των δισταγμών έχει τελειώσει».

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συμφωνίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς αυτό το πλαίσιο με την Αίγυπτο διαπραγματευόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση και μόλις δυόμιση μήνες πριν, ο κ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έλεγε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε, τώρα άμεσα, σε τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο. Άρα, αυτό που κάνει σήμερα είναι καθαρά υποκριτικό και προσχηματικό. «Παρών» σε μία τόσο ιστορική Συμφωνία δεν νοείται. Δείχνει απουσία πολιτικής και ένα πραγματικό βραχυκύκλωμα, το οποίο θα τιμωρηθεί από τους πολίτες».