Συνεχίζεται για 2η ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Μάνη – Ρίψεις από τα εναέρια μέσα

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ξεκίνησαν και οι πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα) στη Μάνη, μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Πλέον η εικόνα στην ανατολική Μάνη είναι  καλύτερη καθώς από τα μεσάνυχτα έχουν κοπάσει οι άνεμοι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, παρά μόνο πολλές μικρές εστίες εντός της καμένης περιοχής, που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, χωρίς αυτές να μεγαλώνουν το μέτωπο.

Οι εστίες εντοπίζονται σε δύο σημεία,  στη Δροσοπηγή με το μέτωπο να εκτείνεται στα 20 χλμ και στο Γέρμα.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Σκαμνάκι.

Στο σημείο επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 47 οχήματα. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ με 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε, ενώ εκκενώθηκαν 5 οικισμοί (Σκαμνάκι, Νεοχώρι, Βάχος, Γέρμα και Δροσοπηγή) από χθες για προληπτικούς λόγους.

Την εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έδωσε στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος τόνισε ότι η πυρκαγιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα ως προς το μέτωπο αλλά υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Όπως είπε, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και επεκτάθηκε στον ορεινό όγκο που εκτείνεται ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη, όπου υπάρχουν πολλές διάσπαρτες οικίες αλλά και μικροί οικισμοί.

Από χθες αργά το βράδυ καταγράφονται χαμηλής έντασης άνεμοι, γεγονός που βοηθά την επιχείρηση της Πυροσβεστικής.

Οι φλόγες χθες απείλησαν ακόμη και οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι έχουν επιστρέψει στην περιοχή. Απαραίτητη κρίθηκε η ενεργοποίηση χθες του 112 της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των κατοίκων.