Δημοκρατική εκτροπή στην Λευκορωσία: Ο στρατός αναπτύσσεται στους δρόμους του Μινσκ

Αντιμέτωποι με τον στρατό της χώρας είναι πιθανόν να βρεθούν οι δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι που διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Μινσκ κατά της επανεκλογής του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει ότι δεν αποδεικνύεται πως ο κ. Λουκασένκο δεν επικράτησε στις εκλογές.

Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας, ο στρατός της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας θα αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των εθνικών μνημείων από τους διαδηλωτές.

Οποιαδήποτε αναταραχή κοντά σε τέτοια μνημεία και αγάλματα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από τον στρατό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λευκορώσος ηγέτης δεν κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που αναχώρησαν από τη Λευκορωσία στη διάρκεια των πρόσφατων διαμαρτυριών, ότι επιδιώκουν «αιματοχυσία», μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε πως η αντιπολιτευόμενη Λευκορωσίδα ηγέτης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αναχώρησε για τη Λιθουανία εν μέσω των διαδηλώσεων μετά την διαφιλονικούμενη επανεκλογή του κ. Λουκασένκο, δέχεται «πιέσεις» καθώς άρχισε πρόσφατα να κάνει περισσότερες δηλώσεις στα αγγλικά.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα απευθύνει έκκληση για την έναρξη ενός πραγματικά ευρέως εθνικού διαλόγου στη Λευκορωσία και πως θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του λευκορωσικού συντάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση της χώρας. Πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, πως η Μόσχα πιστεύει ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία πλέον σταθεροποιείται.

Ωστόσο την Κυριακή το μεσημέρι το Μινσκ πλημμύρισε από διαδηλωτές που καταγγέλλουν την επανεκλογή του κ. Λουκασένκο, με το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του να διογκώνεται.

Κρατώντας κοκκινόλευκες σημαίες, τα χρώματα της αμφισβήτησης, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία!».

Μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Telegram, που συνδέονται με την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές στη λευκορωσική πρωτεύουσα για δεύτερη διαδοχική Κυριακή.