Το γαλλικό τοίχος στην Ανατολική Μεσόγειο τρομάζει τον Ερντογάν

Του Κυριάκου Δημάγγελου

Η εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρέλαση του σεισμογραφικού Oruc Reis και του τουρκικού στόλου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που θέλει και μπορεί να βάλει φρένο στον τουρκικό επεκτατισμό.

Όσο το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον αρκούνται στο να αναπαράγουν χιλιό-ειπωμένες ανακοινώσεις, και οι Βρυξέλλες αποφασίζουν να συζητήσουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας… τον Σεπτέμβρη, το Παρίσι στέκεται στην πράξη δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο, στήνοντας τοίχος απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο γαλλικός κλοιός τρομάζει τους Τούρκους

H κοινή ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

«Η Γαλλία απέδειξε την ώρα της κρίσης πως στέκεται στην πράξη απέναντι στον Ερντογάν και δεν περιορίζεται στα λόγια όπως άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες», αναφέρουν με νόημα άνθρωποι που έχουν μακρά εμπειρία στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών κρίσεων.

Η έλευση του γαλλικού στόλου αλλά κυρίως η προσγείωση των «φονικών» αεροσκαφών Rafale, τα οποία και βρίσκονται σε Κρήτη και Λευκωσία, έχουν κάνει τους Ακάρ και Ερντογάν πραγματικά ανήσυχους για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Και οι δυο μάλιστα θυμούνται το «κάζο» που τους προκάλεσαν τα Rafale στην Σύρτη, όταν και διέλυσαν την τουρκική βάση, χωρίς οι Τούρκοι να το πάρουν χαμπάρι.

«Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960» σχολίασε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, που μετά από καιρό φαίνεται πως «θυμήθηκε» τις διεθνείς συμφωνίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται φυσικά και όλες οι τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που επιτίθενται στην γαλλική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο. Χαρακτηριστικά η Daily Sabah έγραφε πως «η συμμαχία Γαλλίας-Ελλάδας θέλει να αποτρέψει την Τουρκία από τα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή» ενώ η Yeni Safak χαρακτήριζε την Γαλλία ως την ευρωπαϊκή χώρα που συντονίζει τις αντί-τουρκικές -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-δράσεις των αραβικών χωρών.

Η στάση Μακρόν…αναθερμαίνει τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες

Για το ελληνικό πεντάγωνο, η άμεση υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος με αγορά βλημάτων και ανταλλακτικών, ώστε να μεγαλώσει η διαθεσιμότητα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, αποτελεί εδώ και καιρό πρώτιστη προτεραιότητα. Την θέση των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως πλέον συμμερίζεται και η κυβέρνηση, η οποία κάτω από την τουρκική πίεση, αντιλαμβάνεται την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ως επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό, αν η γαλλική πλευρά συρρικνώσει το τίμημα ή προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις, Παρίσι και Αθήνα να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των δυο γαλλικών φρεγατών Belh@rra, το κόστος των οποίων υπενθυμίζεται πως ανέρχεται στα 3,3- 3,4 δις. Ευρώ και το οποίο πάγωσε απότομα πριν από ένα περίπου μήνα.

Γάλλο-τουρκική σύγκρουση στην Μεσόγειο… και στο βάθος Λιβύη

Οι υψηλοί τόνοι του Παρισίου έναντι της Άγκυρας στην Μεσόγειο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αντιπαράθεση των δυο πλευρών στην Λιβύη, όπου Γαλλία και Τουρκία στηρίζουν τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα του εμφυλίου.

Το Γάλλο-τουρκικό «μπράντεφερ» στην Λιβύη έχει προκαλέσει σειρά επεισοδίων ανάμεσα στις δυο χώρες, με την Γαλλία να κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί, και την Άγκυρα από την άλλη πλευρά να δείχνει το Παρίσι ως τον χρηματοδότη του Χαφτάρ αλλά και τον οργανωτή της αεροπορικής επίθεσης έναντι της τουρκικής αεροπορικής  βάσης στην Σύρτη.

Για τους ειδικούς ασφαλείας του Παρισίου, η μη επικράτηση των τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα καθώς η Λιβύη θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Γαλλίας. Αυτό είναι ο λόγος που η Γαλλία εξοπλίζει-παρά τις επίσημες διαψεύσεις- τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αλλά και έχει προσφέρει στον αιγυπτιακό στρατό υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

 Ειδικότερα, το Παρίσι μέσω της εμπλοκής του στον λιβυκό εμφύλιο, επιδιώκει:

-Πρώτον, την αποτροπή της επικράτησης των μετριοπαθώς αλλά και ριζοσπαστών Ισλαμιστών σε μια χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της.

-Δεύτερον, να αποτρέψει τον Ερντογάν να «διαχειρίζεται» και να «εργαλιοποιεί» τις προσφυγικές ροές και από την Λιβύη, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες αλλά και πρόσφυγες από την Αφρική.

-Τρίτον, να διατηρήσει τον έλεγχο σε σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της πλούσιας σε ορυκτούς πόρους Λιβύης.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Η.Α.Ε και Ισραήλ

Η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς τα Η.Α.Ε είναι η πρώτη χώρα του Κόλπου, η οποία αποκτά διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψης απρόσμενη, όμως στην πραγματικότητα είναι μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς στους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, το Ισραήλ και τα Η.Α.Ε αντιμετωπίζουν κοινές απειλές.

Για τα Η.Α.Ε, όπως και για τις περισσότερες χώρες του κόλπου πλην του Κατάρ, βασική πηγή κινδύνων αποτελούν πρωτίστως η ιρανική απειλή στον Περσικό Κόλπο και δευτερευόντως ο τουρκικός επεκτατισμός. Την αντίληψη αυτή συμμερίζεται και το Ισραήλ, το οποίο βλέπει την Τεχεράνη ως τον «νούμερο ένα» κίνδυνο για την ασφάλεια του και την Τουρκία ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη που αναζωπυρώνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τόσο η Τεχεράνη όσο και η Άγκυρα, έχουν αναθεωρητική ατζέντα και χρησιμοποιούν την στρατιωτική τους ισχύ για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων, η συμφωνία των δυο χωρών είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας άτυπης στρατιωτικής συμμαχίας απέναντι στα δύο κράτη-ταραξίες.

Η συγκεκριμένη συμφωνία δημιούργησε έντονη ευφορία και στην Αθήνα, καθώς το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού δυνάμεων έναντι της Τουρκίας κερδίζει διαρκώς έδαφος ενισχύοντας την θέση μας.  Το γεγονός μάλιστα πως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται πραγματοποιηθεί και η μεγάλη κοινή ναυτική άσκηση του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Η.Α.Ε στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία και θα συμμετάσχει ο ελληνικός στρατός εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια ιδιαίτερα ουσιώδης κίνηση και ένα σαφές μήνυμα αποτροπής προς τον Ερντογάν.

*To άρθρο δημοσιεύτηκε στην Αξία του Σαββάτου