Το Ισραήλ καθηλώνει τα «μαύρα γεράκια»

Τα θρυλικά ελικόπτερα Black Hawk, αποσύρει μέχρι νεωτέρας, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, ώστε να ολοκληρωθεί ένας προγραμματισμένος τεχνικός έλεγχος.

Ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αμικάμ Νόρκιν, «γείωσε» το στόλο των στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων Black Hawk αφού παρουσίασαν πολλά τεχνητά προβλήματα τους τελευταίους δύο μήνες.

Η απόφαση έρχεται μετά από μία σειρά περιστατικών, με το πιο σημαντικό να λαμβάνει χώρα πριν από ένα μήνα στις αρχές Ιουλίου, όταν Black Hawk που μετέφερε τον αρχηγό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Αβίβ Κοχαβί «έχασε» για μικρό χρονικό διάστημα τον έναν κινητήρα. Ενεργώντας αντίθετα από τη συνήθη διαδικασία, οι χειριστές έθεσαν εκτός λειτουργίας και τον δεύτερο κινητήρα και, τελικά, πέτυχαν την επαναλειτουργία τους, ενώ το ελικόπτερο είχε «κατέβει» σε ύψος 30m από την επιφάνεια του εδάφους!

Το ελικόπτερο γενικής χρήσης Black Hawk διαθέτει δύο κινητήρες Τ700 και έχει μεταφορική ικανότητα 14 στρατιωτών. Ο τύπος εισήλθε σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ το 1979. Σήμερα, το Ισραήλ έχει 48 ενεργά Black Hawk, που είναι επίσης γνωστά ως «Yanshouf».