Ο τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ στον υπέροχο πύργο Brégançon – ΦΩΤΟ

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Fort de Brégançon στη Γαλλική Ριβιέρα, μετά από 35 χρόνια, στη Γαλλική Ριβιέρα, και οι δυο ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους σε μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από την άμεση υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος αρωγής των πληττόμενων από την πανδημία χωρών, την ελληνοτουρκική σύγκρουση στη Μεσόγειο αλλά και το πραξικόπημα στο αφρικανικό Μαλί.

1
1

Όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΕ επενδύει καταρχήν στο διάλογο και στη διπλωματική πρωτοβουλία και όχι στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Διαμεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει στο μεταξύ το Βερολίνο. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ένας από τους λόγους της γερμανικής εμπλοκής είναι οι φόβοι ότι ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν και η απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του ζητήματος επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.

Από την πλευρά τους, γαλλικοί κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Γαλλία στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ταχθεί ανοικτά ενάντια στα σχέδια του Ερντογάν με αποκορύφωμα την στήριξη της Ελλάδας και την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

1

Να σημειωθεί πως η Λιβύη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Η Γαλλία αποσύρθηκε από την Επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ για να επιβάλει εμπάργκο όπλων στα πολεμικά κόμματα της Λιβύης, αφού κατηγόρησε τα τουρκικά πολεμικά πλοία ότι στοχεύουν το δικό της πλοίο, γεγονός που οδήγησε σε σκληρές ανακοινώσεις Παρίσι και Άγκυρα.

Ο Μακρόν θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά και για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα και όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας το dpa διαπιστώνει μια “ιδιαίτερη ανάγκη συντονισμού” μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ παρότι το ίδιο το Παρίσι δεν διακρίνει εγγενείς αντιφάσεις.

1

Ευρεία και δύσκολη ατζέντα

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις σημερινές επαφές Μακρόν-Μέρκελ είναι και η υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον Ιούλιο και έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε ένα οικονομικό πακέτο-μαμούθ με συνολική δύναμη πυρός 1,8 τρις ευρώ. 1.074 δις προβλέπονται για το επόμενο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ 750 δις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Το Παρίσι φέρεται να πιέζει τώρα για την απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την επικύρωση των σχετικών αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια.

1

Την ίδια ώρα η Γαλλία τονίζει την ανάγκη συντονισμού όσον αφορά ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ευρωπαίων αλλά και τους συνοριακούς ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του Ελιζέ, αναμένεται να συζητηθούν και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.