Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε…για την Λευκορωσία

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρο, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε, μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητούν αυτή την ώρα το πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter «ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του», ξεχνώντας να γράψει έστω και μια αράδα για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και θα λάβει μέρος στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της Τουρκίας ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θα θέσει κατά τη διάρκεια του συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται, πως εν αντιθέσει με την περίπτωση της Τουρκίας, η Ε.Ε έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.