Ο ρόλος της Μοσάντ στην συμφωνία Ισραήλ-Η.Α.Ε

Tόνοι μελανιού έχουν χυθεί για να περιγράψουν την δράση της Μοσάντ, της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. Από το 1949 όταν και ο «πατέρας» και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, προχώρησε στην σύσταση της Μοσάντ, η οργάνωση έχει καταφέρει να γίνει ο τρόμος και ο φόβος των εχθρών του Ισραήλ.

Η απαγωγή του Άντολφ Άϊχμαν, η στρατολόγηση του γαμπρού του προέδρου Νάσερ, Ασράφ Μαρουάν, η επιχείρηση στο Σουδάν για την διάσωση χιλιάδων Εβραίων, η εξάρθρωση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», η εξόντωση Αράβων τρομοκρατών ανά τον κόσμο, οι δολοφονίες των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και φυσικά οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, είναι μονάχα κάποια από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της Μοσάντ.

Σήμερα, η Μοσάντ έρχεται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Αυτή τη φορά όμως όχι για κάποια μυστική επιχείρηση εις βάρος ενός κράτους ή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η δουλειά μας στην Μοσάντ δεν είναι μονάχα η αποτροπή ενός πολέμου ή η εξολόθρευση ενός τρομοκρατικού δικτύου. Δουλεία μας είναι να εξερευνούμε τις ευκαιρίες για ειρήνη στην περιοχή και να τις εκμεταλλευόμαστε. Αυτό κάναμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση και για αυτό νιώθουμε μεγάλη επιτυχία στην Μοσάντ» ανέφερε ο διευθυντής της Γιόσι Κόχεν λίγες μονάχα ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ποιος είναι ο Γιόσι Κόχεν;

Στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο 59χρονος Γιόσι Κόεν, πήρε τα ηνία μίας εκ των ισχυρότερων υπηρεσιών πληροφοριών του πλανήτη πριν από πέντε χρόνια. Θρησκευόμενος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Κοέν ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια το δεξί χέρι του Μπένζαμιν Νετανιάχου για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας.  

Ο Κόεν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας από το 2013, ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια έγινε πράκτορας της Μοσάντ στην οποία είχε ενταχθεί το 1983. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις πριν γίνει υποδιευθυντής της (από το 2011 έως το 2013).Ο Κόεν είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Μοσάντ υπεύθυνος της επιχειρησιακής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πρακτόρων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο φόβος του Ιράν και οι πρώτες επαφές

Όταν το περασμένο Φθινόπωρο, οι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, στα Η.Α.Ε επικρατούσε ο φόβος πως ο επόμενος στόχος του Ιράν θα είναι το Άμπου Ντάμπι.

Η ιρανική απειλή φαίνεται πως ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε τα Η.Α.Ε στην αγκαλιά της Μοσάντ, η οποία παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες και εγγυήσεις στο Άμπου Ντάμπι, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αράβων. Σύμφωνα, με τα όσα αποκάλυψε ο ισραηλινός τύπος, την περίοδο εκείνη, το Ισραήλ αύξησε τις επαφές του με όλες τις χώρες του Κόλπου, εκμεταλλευόμενο την φοβία των Αράβων απέναντι στην ιρανική απειλή.

Η αλληλεγγύη απέναντι στον κορωνοϊό

Ο επόμενος μεγάλος κόμβος στην σχέση των δυο χωρών ήταν η κρίση του κορωνοϊού. Τότε, υπό τον σχεδιασμό και την εποπτεία της Μοσάντ, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό έφτασε υπό άκρα μυστικότητα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παράλληλα, δύο απευθείας πτήσεις από τα ΗΑΕ προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία όμως απέρριψε την ενίσχυση.

Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας δήλωσε ότι αρκετά κράτη στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, συμμετείχαν ενεργά σε συνεργασία με το σύστημα υγείας του Ισραήλ, ενώ μια αποστολή 100.000 τεστ κορωνοϊού από τα Η.Α.Ε παραδόθηκε στο Ισραήλ τον Μάρτιο με ευθύνη της Μοσάντ.

Τα επόμενα βήματα…

Οι χώρες του Κόλπου φαίνεται πως έχουν πάρει μια στρατηγική επιλογή: να προσδεθούν στο άρμα των Η.Π.Α και του Ισραήλ ώστε να αποτρέψουν μια νέα ιρανική επίθεση και να περιορίσουν τις επεκτατικές τάσεις της Τεχεράνης.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και με άλλο κράτος του Κόλπου.

Δ.Κ