Αποκάλυψη Bloomberg: Φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα η «έκπληξη» του Ερντογάν

Στην αποκάλυψη ότι η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, προχώρησε το Bloomberg.

Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, την περασμένη Παρασκευή (14/8) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε να συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα «αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα. Το μέγεθος και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης αλλά και το εάν θα είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά παραμένει μέχρι στιγμής ασαφές.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg εξαιτίας αυτής της ανακοίνωσης του Ερντογάν ενισχύθηκε η τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο, ενώ και το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%. Παράλληλα οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1.

Μάλιστα στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα – Κύπρο. Τονίζει μάλιστα ότι η Γαλλία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ λόγος γίνεται και στις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ