Ο Διακόπουλος, το Oruc Reis και η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης

Στην παραδοχή πως το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

“Για να μην κοροϊδευόμαστε το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες στην περιοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διακόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο του “OPEN” για να συμπληρώσει λίγα λεπτά αργότερα πως “δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, από τη στιγμή που έχει μπει…και έχει κάνει έρευνα έστω και για λίγη ώρα… έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση”.

Εκθέτει τον Κ. Μητσοτάκη

H παραδοχή αυτή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αφήνει έκθετο τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και την Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται την ελληνοτουρκική κρίση μονάχα με όρους επικοινωνίας.

Εδώ και πολύ καιρό άλλωστε, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν με θεωρίες τύπου “το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες λόγω της φασαρίας που παράγεται από τα πλοία” ή ανακρίβειες σχετικά με τη θέση του σεισμογραφικού να κάνουν το “άσπρο-μαύρο” και να μας πείσουν πως στην Ανατολική Μεσόγειο βαίνουν όλα καλώς.

Τον ανάγκασαν… να ανασκευάσει

Λίγη ώρα αργότερα, και μετά την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου που επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και ψέματα, το Μέγαρο Μαξίμου ανάγκασε τον Αλέξανδρο Διακόπουλο να ανασκευάσει.

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX” ανέφερε ο κ. Διακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως “διευκρίνισα επίσης οτι επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Η αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Σε σχόλιό του για όσα υποστήριξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί «θορύβου» που εμπόδιζε τις έρευνες.

Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει».

Τα ψέματα…δεν κρατάνε για πάντα

Η κυβέρνηση έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να διαχειρίζεται τις κρίσεις της εξωτερικής πολιτικής με όρους ικανοποίησης του εθνικού ακροατηρίου. Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει πρόσκαιρα οφέλη, όμως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα της κοστίσει ακριβά.

Άραγε, τι θα πουν στον Έλληνα πολίτη που τον έχουν πείσει ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος και ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, όταν ο πρωθυπουργός καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν και αποδεχθεί δύσκολες-συμβιβαστικές λύσεις με την Τουρκία;

Κ.Δ