Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία (Video)

Στην ανυπαρξία κοινής δήλωσης της Ε.Ε. καταδίκης της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αόριστα «είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας στον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή».

«Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους γείτονές μας αν το επιθυμούν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο Open και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. «Είναι θέμα και δικό τους να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση και να ξεκινήσει ο διάλογος».

«Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας χωρίς να απαντάει αυτό ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Στην ερώτηση για την ανυπαρξία κοινής δήλωσης καταδίκης της Τουρκίας από το Συμβούλιο των ΥπΕξ της Ε.Ε. ο Σ. Πέτσας απάντησε πως «Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας στον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή».

Αναφορικά με το αν θα έρθουν στην Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι: «Θα πρέπει να ανοίξει η Βουλή και μετά να δούμε τον προγραμματισμό» και επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθουν προς συζήτηση στην Βουλή.

«Όταν υπάρχουν πολλά σκάφη σε έναν μικρό σχετικά χώρο με αυτή την κινητικότητα είναι πιθανόν να υπάρξει ατύχημα» ήταν η απάντηση του Στέλιου Πέτσα για το περιστατικό με την φρεγάτα Λήμνος και την τουρκική Kemal Reis χωρίς να θελήσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την οικονομία ο Σ. Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα στήριξης του κόσμου του τουρισμού και των εποχικά εργαζόμενων καθώς και τους κλάδους της οικονομίας που πλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Θα υπάρξει παράταση των μέτρων που ισχύουν ενώ υπάρχει και το δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μέτρα που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. Πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν θα γίνει ΔΕΘ φέτος θα βρεθεί ένα πλαίσιο ώστε «ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο έτος»