Η συμφωνία Η.Α.Ε και Ισραήλ…ανοίγει τον δρόμο για την ανάσχεση του Ερντογάν

Η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας οργή στον μουσουλμανικό κόσμο. Τα Η.Α.Ε είναι εξάλλου η πρώτη χώρα του Κόλπου, η οποία αποκτά διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Εκ πρώτης όψης, η συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες μοιάζει απρόσμενη, όμως στην πραγματικότητα είναι μια άκρως αναμενόμενη κίνηση, καθώς στους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, το Ισραήλ και τα Η.Α.Ε αντιμετωπίζουν κοινές απειλές.

Για τα Η.Α.Ε, όπως και για τις περισσότερες χώρες του κόλπου πλην του Κατάρ, βασική πηγή κινδύνων αποτελούν πρωτίστως η ιρανική απειλή στον Περσικό Κόλπο και δευτερευόντως ο τουρκικός επεκτατισμός.

Στην ίδια μοίρα κινείται και το Ισραήλ, το οποίο βλέπει την Τεχεράνη ως τον «νούμερο ένα» κίνδυνο για την ασφάλεια του, και την Τουρκία ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη που αναζωπυρώνει τις εντάσεις στην περιοχή και μέσω της μουσουλμανικής αδελφότητας στηρίζει τα ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τόσο η Τεχεράνη όσο και η Άγκυρα έχουν αναθεωρητική ατζέντα και χρησιμοποιούν την στρατιωτική τους ισχύ για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων, η συμφωνία των δυο χωρών είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας άτυπης στρατιωτικής συμμαχίας απέναντι στους κοινούς τους “εχθρούς”.

Η συμφωνία όμως ανάμεσα στα δυο κράτη δημιούργησε έντονη ευφορία σε Αθήνα, Κάιρο και Παρίσι καθώς το σενάριο της συνεργασίας των χωρών αυτών για την δημιουργία ενός πανίσχυρου αναχώματος στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, κερδίζει έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να πραγματοποιηθεί η μεγάλη κοινή ναυτική άσκηση του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Η.Α.Ε στην Ανατολική Μεσόγειο