Η χλιαρή αλληλεγγύη των 27 και τα αποκαλυπτήρια των μυστικών συμφωνιών

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Η διαφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα , η οποία στάθηκε αιτία να μην εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναδεικνύει την δυσκολία της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει την ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων έναντι της τουρκικής  επιθετικότητας. Η στάση της Γερμανίας όμως αποκαλύπτει  και τις συμφωνίες τις οποίες έκανε η κυβέρνηση στο Βερολίνο και τις οποίες προσπαθεί να κρατήσει ακόμα και τώρα κρυφές. Το σημαντικότερο όμως είναι, ο τρόπος που επιδιώκει να συμβιβάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τις απο δω και πέρα ενέργειες της. Και υπό ποιές προυποθέσεις πλέον θα κάτσει στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων.

Ήταν λοιπόν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας που διαφώνησε με τον Ν. Δένδια σε ότι αφορά την αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Και αυτό γιατί το Βερολίνο ως διαμεσολαβητής έχει δεσμευτεί και  έναντι της Ελλάδας και έναντι της Τουρκίας, στη βάση της συμφωνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονο πάγωμα κάθε ενέργειας. Ο Χ. Μάας μάλλον πιστεύει ότι η Αθήνα έσπασε την συμφωνία του Βερολίνου, για αυτό και ο Ερντογαν εβγαλε το Oruc Reis.

Σύμφωνα με όλες τις διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων και συγχρόνως θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Ετσι ο  Ύπατος  Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε σε tweet εκ νέου την  «πλήρη αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου να αναφερθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός μορατόριουμ σε ερευνητικές δραστηριότητες σε «αμφισβητούμενα ύδατα». Υπάρχει και η υπόσχεση  ότι στην επόμενη Σύνοδο θα εξεταστούν και συγκεκριμένα μέτρα κατα της Τουρκίας, στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ απο τον Οκτώβριο  του 2018, τον Ιούνιο , τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι μυστικές συμφωνίες

Ο κ. Δένδιας σωστά δεν υπέγραψε την όποια συμφωνία για την Λευκορωσία απο την ώρα που οι εταίροι δεν στηρίζουν ουσιαστικά  την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οφείλει όμως επιτέλους αυτός ή  ο πρωθυπουργός να ενημερώσουν τους  έλληνες πολίτες και για τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνουν  ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Αγκυρα. Υπο τον όρο να μην υπάρχουν απειλές και προκλήσεις. Ο Ερντογάν δηλώνει οτι διαβουλεύεται με την καγκελάριο Μέρκελ για την δίκαιη μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα όμως απο την υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει τους έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα. Πως θα συμβιβάσει τις δεσμεύσεις στην τριμερή του Βερολίνου με τις ενέργειες που έκανε έως τώρα και με αυτές που σκοπεύει να κάνει.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας μάλλον ότι μετά τις αμερικανικές  εκλογές θα βρει ευήκοα ώτα και στις ΗΠΑ.   Ομως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε τον πιέζουν και μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.