Η μοιρασιά της Μέρκελ και η σιωπή του Μητσοτάκη

German Chancellor Angela Merkel welcomes Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis at the Chancellery in Berlin, Germany, August 29, 2019. REUTERS/Axel Schmidt

Και όμως την μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο θα την κάνει η Αγκελα Μέρκελ. Με τις ευλογίες των αμερικανών, των γάλλων ισως και πολλών ακόμα και πάντως με την σύμφωνη γνώμη τούρκων και …ελλήνων. Για μία ακόμα μέρα και στην Αγκυρα και στην Αθήνα περιμένουν να δουν τις αποφάσεις και τις κινήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ πρωτα για να μειωθεί η ένταση και δεύτερον για να προχωρήσει η διαδικασία της μοιρασιάς. Τουλάχιστον όμως στην Αγκυρα  το λένε και το περιμένουν. Στην Αθήνα συνεχίζουν να παίζουν το κρυφτούλι.

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» γραφει οτι ο Ερντογάν θα συζητήσει με την Μέρκελ «μια δίκαιη  μοιρασιά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Η Αθήνα, ο ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει στο κάδρο. Υπάρχει η Μέρκελ. Η οποία εντός των ημερών θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν (μιλάμε για την επίσημη, αφού ανεπίσημες ή σε επίπεδο συνεργατών μάλλον έχουν γίνει)  μετά την οποία μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε και την δημοσιοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μέρκελ.

Η τουρκική εφημερίδα, εναρμονισμένη βεβαίως με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αναφέρει ότι αντικείμενο της επικοινωνίας θα είναι η «ιστορική συνάντηση» της Μεσογείου που προτείνει ο Ερντογάν για μία «δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων» στην Ανατολική Μεσόγειο. Να θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas Journal, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε εκείνη να επικοινωνήσει με τον ταραξία της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Hellas Journal  ότι κεντρικός στόχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι να επαναφέρει τις διαδικασίες ως είχαν πριν από την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Συμπέρασμα: Κια τουρκικές αλλά και ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν το ίδιο πράγμα. Ειναι η Μέρκελ που κάνει την μοιρασιά. Και την κάνει στην βάση ςη Συμφωνίας που έγινε στην τριμερή του Βερολίνου και για την οποία ακόμα η Αθήνα λέει ελάχιστα. Οπως δεν λέει τίποτα και για το αν η Αθήνα και η Αγκυρα ηταν έτοιμες να υπογράψουν Κοινό Ανακοινωθέν για την πορεία  των διαπραγματεύσεων απο δω κια μπρός. Σύμφωνα με τουρκικά  δημοσιεύματα  στις 7 Αυγούστου οι δύο πλευρές θα δήλωναν από κοινού την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αλλά και να επιταχυνθούν οι πολιτικές επαφές. Ολοι ξέραμε αλλωστε οτι ετοιμάζεται και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπο τον πρέσβη ε.τ Π. Αποστολίδη, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις (διερευνητικές) στις 23 Αυγούστου.

Η Αθήνα λοιπόν δεν λέει τίποτα, δείχνοντας ότι είχε πράγματι συμφωνήσει σε μια διαδικασία την οποία δεν θέλει να παραδεχθεί ή δεν θέλει να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό. Λες και  στο τέλος η όποια συμφωνία θα μείνει κρυφή. Το χειρότερο όμως είναι ότι η στάση της Αθήνας είναι μια ισχυρή ένδειξη  πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην κα καγκελάριο. Η οποία και θα κάνει για λογαριασμό μας την μοιρασιά  του  φυσικού πλούτου της χώρας και της κυριαρχίας της  χώρας με τον Ερντογάν. Ισως και με τους αμερικάνους την τελευταία στιγμή.   Ποιός θα το περίμενε….