Υγειονομική βόμβα οι νέοι – Έως 40 ετών το 80% των κρουσμάτων της Δευτέρας!

Tο 80% των κρουσμάτων Covid -19 που εντοπίσθηκαν χθες  10 Αυγούστου στην Ελλάδα, ήταν σε άτομα ηλικίας έως 40  ετών που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων.

Το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα από την ηλικιακή ανάλυση των νοσούντων από κορωνοϊό – το τελευταίο 24ωρο – αποκαλύπτει πλέον με τον πιο ενδεικτικό τρόπο την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στη συνεχή διάδοση του φονικού ιού στη χώρα μας, λόγω κυρίως των φαινομένων συνωστισμού σε τουριστικά θέρετρα ή σε καλοκαιρινά κλαμπ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στο Βήμα, ότι το ποσοστό των φορέων του Covid-19 ηλικίας έως 40  ετών που εντοπίζονταν στα τέλη Μαρτίου όταν και η επιδημία ήταν στην κορύφωσή της, ήταν 29,7% και το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν…τριπλασιασθεί.

 Σημειώνεται ότι στην χθεσινή ημέρα δεν προσμετρήθηκαν  πλέον  οι φορείς του ιού από γάμους ή διαδόσεις του ιού  σε εργοστάσια  (με κρούσματα και σε μεγαλύτερες ηλικίες). Έτσι η μέτρηση των νέων κρουσμάτων το  τελευταίο 24ωρο  φέρεται να αποτυπώνει πλήρως αυτό που συμβαίνει με την  συμπεριφορά των νέων στην «καρδιά»  του   φετινού καλοκαιριού.   Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επι μέρους χρονική περίοδο, από 1η έως 10η Αυγούστου, το ποσοστό των ατόμων μέχρι 40 ετών που είναι φορείς του κορωνοϊού έχει ανέλθει στο 63% με διαρκώς αυξητικές τάσεις. Κι  ίσως πλησιάσει το 85-90% αν δεν  έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με τον περιορισμό του ωραρίου σε νυκτερινά κέντρα σε πολλές -κυρίως τουριστικές- περιοχές της χώρας.

Με μεγάλο κίνδυνο η επιστροφή των  νεαρών φορέων του ιού στα αστικά κέντρα να προκαλέσει νέο κύμα της πανδημίας αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να  μολυνθούν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή και ευάλωτες ομάδες, που έχουν παραμείνει στα  αστικά κέντρα  ή έχουν και μικρή κινητικότητα.

Mε δραματικό αποτέλεσμα  να   αυξηθούν και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι. Εξάλλου από τις περαιτέρω αναλύσεις προκύπτει ότι ένα εκ των ατόμων που εισήχθησαν χθες στις ΜΕΘ ήταν ηλικίας μέχρι  40 ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ  από την αρχή της επιδημίας  έως τις 9 Αυγούστου  είχαν καταγραφεί 1971 φορείς  ηλικίας 18-39 ετών , 2111 άτομα  από 39 έως 64 ετών , ενώ έχουν καταγραφεί και 886 νοσούντες ηλικίας 64 ετών και πάνω.

Αντιστοίχως στις 10 Αυγούστου ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 0-17 ετών που είχαν νοσήσει είχε ανέλθει σε 349, τα κρούσματα ηλικίας 18-39 ήταν 2054, εκείνα 40-64 ετών ήταν 2132 και 893 είχαν φτάσει στην ηλικιακή ομάδα 64 ανω.

Έτσι λοιπόν, με τη σχετική αφαίρεση ανακύπτει ότι 100 άτομα (σσ 17 έως 18 ετών, 73 από 18-39 ετών)  ηλικίας έως 40 ετών -σε σύνολο 126-  καταγράφηκαν χθες ως φορείς του Covid-19.  Με γενική εκτίμηση ότι το ποσοστού «συμμετοχής» των νέων θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.