Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν – Έκλεισαν τους πομπούς του “Oruc Reis” για να μην εντοπίζεται – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να στήσει νέο σκηνικό έντασης στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ως τελευταία κίνηση που δημιουργεί ανησυχία θεωρείται η απενεργοποίηση των πομπών του ερευνητικού σκάφους του Oruc Reis. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος ένα από τα σενάρια που εξετάζει αφορά στο ενδεχόμενο το Oruc Reis να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή που από 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με σχετική ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν ότι η ΝΟΤΑΜ των Τούρκων για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Πολεμικού τους Ναυτικού, νότια του Καστελόριζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, πιθανόν να συνδέεται με την πρόθεση τους να βγάλουν στα ανοιχτά το Oruc Reis.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλήρωμα του Oruc Reis προχώρησε στην απενεργοποίηση των πομπών εντοπισμού του -το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας- το απόγευμα της Κυριακής.

Το «Μπαρμπαρός», από την άλλη, πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, αποφασίστηκε η Αθήνα να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστούν κινήσεις κλιμάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να εκδοθεί NAVTEX ανάλογη εκείνης με το «Ορούτς Ρέις» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί το πρόσφατο «πρωτόκολλο» με έξοδο του ελληνικού στόλου, συνοδευόμενη από το σαφές μήνυμα ότι οι έρευνες δεν θα επιτραπούν.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα είχαν κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες, θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.

Τα τρία σενάρια 

Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι τρία:

• Η Τουρκία να επιλέγει την προσωρινή και μόνο αναστολή των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αμέσως μετά μια διπλωματική ήττα, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

• Η Αγκυρα να αξιοποιήσει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου προκειμένου να τορπιλίσει μια διαδικασία που προήλθε ως προϊόν πιέσεων προς την ίδια, από το Βερολίνο, αλλά χωρίς να προβεί σε ακραίες κινήσεις, οι οποίες θα δυναμίτιζαν το κλίμα.

• Ο Ερντογάν, όπως προαναφέρθηκε,  να «υπεραντιδράσει», οδηγώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «κόκκινο».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, όπως ο ίδιος ανέφερε, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Μέρκελ, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως το Βερολίνο «αιφνιδιάστηκε» από τη συμφωνία του Καΐρου.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η γερμανική καγκελαρία ήταν ενήμερη για το προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ για το σκηνικό που διαμορφώνεται ο κ. Μητσοτάκης είχε αναλυτική συζήτηση την Παρασκευή το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Αγκυρα επιλέξει στρατηγική νέας κλιμάκωσης, πέραν της αποτροπής, η Αθήνα έχει και διπλωματικά εργαλεία αντίδρασης.

Επίσης, για τις 24-25 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με την Τουρκία να περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Στη Σύνοδο δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως, έχει σημασία εάν κατά τη διάρκειά της θα εκπεμφθεί ένα μήνυμα προσέγγισης με την Άγκυρα ή ένα σήμα αυστηρής καταδίκης της.