Θρήνος στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις – Το μέγεθος της τραγωδίας σε φωτογραφίες

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο Λίβανος για τους τουλάχιστον 100 νεκρούς και περισσότερους από 4.000 τραυματίες που άφησαν πίσω τους οι δύο φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό.

Η δεύτερη έκρηξη που ήταν και η μεγαλύτερη ισοπέδωσε μια πολύ μεγάλη περιοχή, αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και σκεπάζοντας το κέντρο της πόλης με σκόνη και καπνό.


Φωτ. REUTERS

Οι τραυματίες που ξεπερνούν τους 4.000 άρχισαν να μεταφέρονται στα τοπικά νοσοκομεία. Πολλοί έφταναν εκεί μόνοι τους περπατώντας ή μεταφέρονταν από άλλους ανθρώπους καθώς οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι και τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν. 

Η καταστροφή που προκλήθηκε στο νοσοκομείο St. George, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης, ήταν τόσο μεγάλη που αναγκάστηκε να κλείσει και οι ασθενείς να σταλούν σε άλλα νοσοκομεία.

«Κάθε όροφος του κτιρίου έχει καταστραφεί» δήλωσε ο ο Δρ Πίτερ Νουν, επικεφαλής της παιδιατρικής αιματολογικής και ογκολογικής κλινικής. «Δεν αντίκρισα τέτοιες εικόνες ούτε στη διάρκεια του πολέμου. Είναι η πλήρης καταστροφή», προσθέτει. 


Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου, Τζορτζ Κετάνεχ δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό μέσω τηλεφώνου ότι ο Ερυθρός Σταυρός συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για την μεταφορά των θυμάτων σε νεκροτομεία, καθώς δεν υπάρχει πλέον χώρος στα νοσοκομεία.

Αξιωματούχοι περιμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.


Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις έρευνες για την εξεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της έκρηξης που ταρακούνησε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Τα αίτια της έκρηξης φαίνεται πως ήταν η ανατίναξη τουλάχιστον 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με αξιωματούχους φυλασσόταν σε αποθήκη του λιμανιού από το 2014 αφότου κατασχέθηκε από εμπορικό πλοίο.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης το ενδεχόμενο σκόπιμης επίθεσης δεν είχε αποκλειστεί αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ άφησε υπόνοιες ότι η αμέλεια ήταν αυτή που οδήγησε στις εκρήξεις. 


Αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πως ξέσπασε η πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη, ενώ πηγή ασφαλείας και τοπικά μέσα είπαν ότι ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για να καλυφθεί τρύπα στην αποθήκη.

Ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 μ.μ τοπική ώρα, η φωτιά έκαιγε ακόμη στο λιμάνι, δημιουργώντας μια πορτοκαλί λάμψη στον νυχτερινό ουρανό, ενώ τα ελικόπτερα περιπολούσαν και οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονταν σε ολόκληρη την πόλη. 


Η έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη γεμάτη με εκρηκτικό υλικό είναι η ισχυρότερη που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Βηρυτό, η οποία ταλανίζεται από την οικονομική κρίση και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.