Οργή Τουρκίας: Εταιρεία των ΗΠΑ συμφώνησε με τους Κούρδους της Συρίας για αγορά πετρελαίου

Η οργισμένη Τουρκία καταδίκασε μια συμφωνία πετρελαίου που συνήφθη μεταξύ μιας εταιρείας των ΗΠΑ και των Κούρδων της Συρίας (SDF) στη βόρεια Συρία, επικρίνοντας την κυβέρνηση Τραμπ για την έγκρισή της.

“Λυπούμαστε που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτήν την κίνηση που αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ενότητα και κυριαρχία της Συρίας και καλύπτεται από το πεδίο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

“Αυτή η θέση, η οποία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή”.

Το Σαββατοκύριακο, ο ιστότοπος Al Monitor που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία με την Delta Crescent Energy που εδρεύει στο Ντέλαγουεαρ.

Το SDF υποστηρίζει την ημι-αυτονομία στη βορειοανατολική Συρία, περιοχή την οποία αποκαλούν Ροζάβα (Rojava) και ελέγχει τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας, τις οποίες εξακολουθεί να διεκδικεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Τουρκία θεωρεί το SDF τρομοκρατική ομάδα με δεσμούς με το PKK.

“Με αυτό το βήμα, η τρομοκρατική ομάδα PKK/YPG [το YPG είναι ένοπλο παρακλάδι των SDF, που συνεργάστηκε με το ΡΚΚ και το οποίο αποτέλεσε την βάση της επιχειρηματολογίας Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία] αποκάλυψε την πρόθεσή της να προωθήσει την αυτονομιστική της ατζέντα, καταλαμβάνοντας τους φυσικούς πόρους του συριακού λαού. Οι φυσικοί πόροι της Συρίας ανήκουν στο λαό της”, συμπληρωνόταν στην τουρκική δήλωση.

Το Al-Monitor είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης συμφωνήσει να παρέχει δύο διυλιστήρια στην ημιαυτόνομη διοίκηση που θα κάλυπτε το 20% των αναγκών διύλισης.

Η παράδοση των διυλιστηρίων δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε.

Υποστήριξη Πομπέο

Η συμφωνία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον γερουσιαστή των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υποστηρικτή των τουρκικών θέσεων γενικώς, κατά τη διάρκεια ακρόασης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα.

“Μίλησα χθες με τον [διοικητή του SDF] Στρατηγό Μζλούμ [Αμπντί]”, δήλωσε ο Γκρέιαμ στον Πομπέο. “Προφανώς, έχουν υπογράψει συμφωνία με μια αμερικανική εταιρεία πετρελαίου για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαιοπηγών στη βορειοανατολική Συρία. Το υποστηρίζετε αυτό;”. Ο Πομπέο, σε απάντηση, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε τη συμφωνία, η οποία ελπίζει ότι θα “βοηθήσει” όλους τους εμπλεκόμενους στη βορειοανατολική Συρία. “Η συμφωνία χρειάστηκε λίγο περισσότερο, κύριε γερουσιαστά, απ’ ό,τι περιμέναμε και τώρα είμαστε σε εφαρμογή. Θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ ισχυρό”, δήλωσε ο Πομπέο.

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε επίσης τη συμφωνία το σαββατοκύριακο.

Μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, που δημοσιεύθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι η συμφωνία είχε γίνει με στόχο “την κλοπή του πετρελαίου της Συρίας… που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”. 

Η δήλωση καταδίκαζε μία “συμφωνία μεταξύ… κλεφτών που κλέβουν και κλεφτών που αγοράζουν”.

Το Iraq Oil Report, με έδρα τη Βαγδάτη, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η Delta Crescent Energy διοικείται από τρεις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, ενός ατόμου με συμφέροντα σε μια εταιρεία ασφαλείας και ενός επιχειρηματία που δεν είχε λάβει άδεια στο Ιράκ, αλλά είχε συμβόλαιο στη Συρία έως ότου οι κυρώσεις της ΕΕ τον ανάγκασαν να σταματήσει τις επιχειρήσεις.

Ο πιθανός αγοραστής του συριακού πετρελαίου θεωρείται η ημι-αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν του Ιράκ.