Η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζονται την παρέμβαση της Angela Merkel

Του Bobby Ghosh – Bloomberg

Μια σπάνια ευκαιρία εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα για να ηρεμήσουν τα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να “παγώνει” τις αμφιλεγόμενες σεισμικές της έρευνες σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή. το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας θα παραμείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για την ώρα, δίνοντας στις δύο χώρες χρόνο να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση.

Πόσο χρόνο ακριβώς δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά εκπρόσωπος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως η Άγκυρα ήταν έτοιμη για συνολικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα “χωρίς προϋποθέσεις”.

Ορισμένοι στην Ελλάδα μπορεί να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια της προσφοράς, η οποία έρχεται αμέσως μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές των Ελλήνων. Αλλά δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να μάθει κανείς από το να αρχίσει να μιλάει.

Δεδομένου του βαθέως ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ τους θα απαιτήσει διαμεσολάβηση. Η διαφωνία για τη θάλασσα και τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία εχθρότητας. Υπό άλλες συνθήκες, οι ΗΠΑ θα έπαιζαν αυτόν τον ρόλο: εξάλλου, και η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Την τελευταία φορά που οι δύο τους ήρθαν κοντά σε πόλεμο για τα Ίμια το 1996, ο πρόεδρος Bill Clinton απέτρεψε την κρίση.

Αλλά η δέσμευση του Erdogan στο ΝΑΤΟ είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη, και σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Trump δεν έχει την ικανότητα να επιλύει συγκρούσεις.

Η πιο λογική εναλλακτική ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, είναι το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι ένας κρίσιμος εμπορικός εταίρος και για τις δύο χώρες και η προεδρία της τώρα στην ΕΕ της δίνει ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική βαρύτητα. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως γερμανική υπεροχή στις διμερείς τους σχέσεις, αλλά όταν η Καγκελάριος μιλάει, συνήθως ακούνε.

Όπως και έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Angela Merkel κάλεσε και τον Erdogan και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για το ενδεχόμενο μιας θαλάσσιας αντιπαράθεσης στο Αιγαίο. Αυτές οι συζητήσεις ήταν που οδήγησαν την Τουρκία να αναστείλει την αποστολή έρευνας και να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία.

Η Γερμανία απολαμβάνει σημαντική αξιοπιστία με άλλες χώρες που έχουν διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Και η απουσία της από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, αποτελεί επίσης πλεονέκτημα.

Η μόνη άλλη μεγάλη χώρα που έχει παρόμοια προσόντα διαμεσολαβητή είναι η Βρετανία, η οποία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος με την Τουρκία και την Ελλάδα και έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι επίσης ένα μέρος, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα, των ειρηνευτικών συζητήσεων για την Κύπρο. Αλλά ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δείξει μικρή διάθεση για να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχοντας κερδίσει την προσοχή τους, η Merkel θα πρέπει να πιέσει τον Erdogan και τον Μητσοτάκη να δεσμευτούν σε υψηλού επιπέδου συνομιλίες που να καλύπτουν όλο το φάσμα των διαφωνιών τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες αυτές προκύπτουν από τις διαφωνίες που έχουν πάνω σε ένα θεμελιώδες ερώτημα θαλάσσιου δικαίου: πόσο μακριά στη θάλασσα φτάνουν οι εδαφικές και οικονομικές αξιώσεις μιας παράκτιας περιοχής;

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και μια ΑΟΖ μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Αλλά υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το τι συνιστά ακτογραμμή: θα πρέπει να υπολογίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα, ή από κάθε ένα από τα νησιά της, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές;

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία έχει. Για κάθε έντιμο διαμεσολαβητή, αυτή η διαφορά προδιαθέτει για μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η Angela Merkel δεν έχει χρόνο για χάσιμο.