Ρωσία: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rostec, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να παράσχει τη δεύτερη παρτίδα S-400 στην Τουρκία.

“Η υποχρέωση εκπληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το σύστημα πυραύλων αεράμυνας S-400 Triumph παραδόθηκε στην Τουρκία, αυτή είναι η πρώτη σύμβαση τέτοιας κλίμακας σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Το ποσό της σύμβασης ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα επεξεργαζόμαστε ένα πιθανό δεύτερο μέρος της προσφοράς”, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις δηλώσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία δεν ήταν ικανοποιημένη με τα ρωσικά συστήματα, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει μια άλλη παρτίδα Triumph, πράγμα που δείχνει ότι αυτά τα ρωσικά όπλα αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά μετά από τις δοκιμές τους εναντίον  F-4, F-16 και πιθανώς F-35.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η απόκτηση της δεύτερης παρτίδας S-400 από την Τουρκία θα κοστίσει στην Τουρκία ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσό. Πηγές ανέφεραν ότι η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 2 – 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόκτηση άλλης παρτίδας ρωσικών S-400.

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα συστημάτων S-400 ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την παράδοση του δεύτερου σετ αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumph βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

“Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, δεδομένων των τρεχόντων περιορισμών σε σχέση με την πανδημία, δεν είναι πολύ σόφρων να προβλέψουμε τους όρους σύναψης αυτής της σύμβασης”, δήλωσε τότε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) Ντμίτρι Σουγκάεφ.

Ο Σούγκαεφ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα μέρη αναμένουν την τελική απόφαση της Τουρκίας.