Ο Πούτιν εξοπλίζει το ναυτικό της Ρωσίας με πυρηνικά όπλα νέας γενιάς

Το ρωσικό ναυτικό θα εξοπλιστεί με υπερηχητικά πυρηνικά όπλα και υποβρύχια drones, γράφει ο Independent, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ρωσία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει μιλήσει επανειλημμένως για την επιθυμία του να αναπτύξει μια νέα γενιά πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να στοχεύσουν οπουδήποτε στον πλανήτη.

Κι ενώ ειδικοί από τη Δύση αναρωτιούνται πόσο προχωρημένα είναι τα στρατιωτικά σχέδια της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι τα νέα όπλα είναι στην τελική φάση δοκιμών.

Τα όπλα περιλαμβάνουν το υποβρύχιο πυρηνικό drone με την ονομασία «Ποσειδώνας», το οποίο έχει σχεδιαστεί να μεταφέρεται από υποβρύχια, και ο υπερηχητικός πύραυλος Tsirkon, ο οποίος μπορεί να μεταφέρεται από πλοία.

Η ευελιξία των υπερηχητικών πυραύλων, που ταξιδεύουν πέντε φορές με την ταχύτητα του ήχου, καθιστά δύσκολο να εντοπίζονται και να παρακολουθούνται.

Και, αν και δεν έκανε ξεκάθαρο τον ακριβή χρόνο που θα λάβει ο στρατός τα νέα υπερηχητικά όπλα, είπε ότι πλησιάζει η μέρα.

«Η εκτεταμένη ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών που δεν έχουν άλλες ισάξιες στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών συστημάτων και των υποβρύχιων drones, θα δώσει στον στόλο μοναδικά πλεονεκτήματα και αυξημένες ικανότητες μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύθηκε μέσω ρωσικών πρακτορείων, το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι διεξήχθησαν δοκιμές για τα υποβρύχια Belgorod που είναι τα πρώτα με δυνατότητα μεταφοράς των drones «Poseidon».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η πρώτη ομάδα υπερηχητικών πυραύλων Avangard τέθηκε σε λειτουργία δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2019.

Εκείνη την εποχή ο κ. Πούτιν είχε πει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας σήμαινε ότι «φτάνουν» τη Δύση, προσθέτοντας: «Καμία χώρα δεν διαθέτει υπερηχητικά όπλα, πόσο μάλλον υπερηχητικά όπλα ηπειρωτικής εμβέλειας».