Η Αίγυπτος δεν “τσιμπά” στα τουρκικά παιχνίδια και στέλνει στρατό στα δυτικά σύνορα της

Μέρος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων κινητοποιείται αυτή την ώρα στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη. Την είδηση μετέδωσε πριν απο λίγη ώρα το πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΝ.

“Τα στρατεύματα της Αιγύπτου είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης ακόμα μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη”, δήλωσε ο Αρχηγός Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμεντ Φαρίντ.

Φαίνεται, πως όλα είναι έτοιμα για μία τέτοια εξέλιξη, καθώς το Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αντιπροσώπων έχει εγκρίνει εδώ και μέρες ομόφωνο βούλευμα για την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό σε περίπτωση που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση αυτή, σε κάθε περίπτωση, στοχεύει να υπερασπίσει τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας της Αιγύπτου στο στρατηγικής σημασίας δυτικό κομμάτι της Λιβύης, το οποίο για την Αίγυπτο βρίσκεται υπό απειλή από εχθρικές στα συμφέροντά της παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με δήλωση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, «Το κοινοβούλιο διεξήγαγε μια μυστική σύνοδο για να εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισης για την αποστολή μέρους των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός της χώρας».

Μέχρι στιγμής, παρά το βούλευμα του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου και την κινητοποίησή του στρατού στα δυτικά των συνόρων, οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχει χρειαστεί να επέμβουν στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, όπως αυτή έχει χαραχτεί από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, είναι η ενδεχόμενη επίθεση των συνεργαζόμενων με την Τουρκία δυνάμεων του Σάρατζ εναντίον της Σύρτης και της αεροπορικής βάσης στην Αλ Τζούφρα.