Τουρκία – Συμβούλιο Ασφαλείας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Επιμένουν στις προκλήσεις οι Τούρκοι μετά την παράνομη NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπρόσθετα, η Άγκυρα επιμένει στην παρέμβασή της στη Λιβύη, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στον λιβυκό λαό κατά της τυραννίας», ενώ συζήτηση έγινε και για την στρατιωτική εμπλοκή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ως προς την Κύπρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος αναφέρει: «Πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να πλήξουν το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο, δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση».

Προκλητική απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα

Με σκληρό και προκλητικό τρόπο απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τη χθεσινή τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων για την έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδόθηκε NAXTEX που δημοσιεύθηκε από τις αρμόδιες αρχές μας από τις 21 Ιουλίου 2020 ότι το ερευνητικό μας σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη». 

«Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών,μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή τους για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», προσθέτει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αυστηρό διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της

Σε αυστηρό διάβημα προχώρησε χθες η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την παράνομη NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε σκληρή ανακοίνωσή του, καλεί την Τουρκία « τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».