Προκλητική ανακοίνωση από την Τουρκία: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Συνέχεια στην προκλητική της στάση με φόντο τη Navtex στο Καστελόριζο δίνει η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρεται από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ενώ επίσης σημειώνεται: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επίσης, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελλόριζο, όπου αναφέρεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα και τονίζεται πως δεν μπορεί να «κλείνει» μια ολόκληρη περιοχή.

Ο Ερντογάν, συκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, μετά την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex στην ελληνική υφαλοκριπίδα.

Η Navtex εκδόθηκε για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου από χθες, Τρίτη 21 Ιουλίου, έως και τις 2 Αυγούστου.

Η κίνηση δεν αιφνιδίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς στο Αιγαίο βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Στόλου μας προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει.