Ερντογάν: Τα γεωτρύπανά μας δεν χρειάζονται την άδεια κανενός

Την ώρα που το ωκεανογραφικό ινστιτούτο της Αττάλειας εξέδιδε NAVTEX για τουρκικές γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης, απαριθμώντας τι έχει συμβεί στην Τουρκία, τα τελευταία δύο χρόνια, στο συνέδριο διετούς αξιολόγησης της τουρκικής προεδρίας.

Για το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου είπε: “Eμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο”.

Αφού φυσικά ευχαρίστησε το ταίρι του και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ερντογάν αποκάλεσε τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος “αδέλφια” και τους έδωσε τα εύσημα για τη βοήθειά τους στο να φτάσει η Τουρκία εδώ που είναι σήμερα, σε ένα “ιστορικό σημείο για τη δημοκρατία”.

Σχολιάζοντας τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αποκάλεσε τις ενέργειες της Τουρκίας “διορθώσεις” σε ό,τι στραβό υπάρχει εντός και εκτός συνόρων, και είπε ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι συνήθειες και τόνισε ότι η Τουρκία έχει πλέον μετατραπεί σε “χώρα η οποία επιζητά τη συνεργασία”.

Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των στατιστικών είπε ότι έχει αυξήσει τους δικαστές και τους εισαγγελείς σε ποσοστό 177%, παραλείποντας φυσικά τις δεκάδες χιλιάδες που συνελήφθησαν ως γκιουλενιστές ή τρομοκράτες.

Παράλληλα μίλησε για το ΡΚΚ, λέγοντας πως η Τουρκία έχει διεξάγει 234.000 επιχειρήσεις εναντίον των “τρομοκρατών”, τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα μίλησε για τη Συρία, για την οποία είπε “θα μείνουμε μέχρι ο συριακός λαός να είναι ασφαλής”, ενώ για τη Λιβύη προεξόφλησε την επιτυχία του, λέγοντας ότι “εκδιώξαμε τους πραξικοπηματίες”.