Ο Νίκος Κοτζιάς είχε δει τα τουρκικά ψαράδικα να έρχονται από την …ελληνοϊταλική συμφωνία

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο πρώτος (και ίσως ο μόνος) που επεσήμανε έντονα τις τρύπες της ελληνοϊταλικής συμφωνίας. Το έκανε εγκαίρως και τώρα που βγήκαν τα τουρκικά ψαράδικα γράφει: «Κοιτάξτε τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο, τις προκλητικές διαδρομές τους που είναι σχεδιασμένες από επιτελείο και ίσως καταλάβετε γιατί φώναξα ενάντια στην κάκιστη συμφωνία για ΑΟΖ στο Ιόνιο ίσως και μετανιώσουν εκείνοι που τους έφταιγε το μήνυμα μου και όχι η σκληρή πραγματικότητα.

Οι επισημάνσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά (στις 9 Ιουνίου) στην ελληνοϊταλική συμφωνία, είναι επίκαιρες. Να τι έγραφε που δημοσιεύσαμε τότε στο armynews.

Ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε τότε τα κρίσιμα θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας,  για την τυχόν συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. «Η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα είναι έτοιμη από 2016: α) αν αναιρεί λάθος ΝΔ το 1977 περιορίσει επήρεια σειράς νησιών μας στα 32-70%. β) Αν παραχωρεί εθνική κυριαρχία στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας. Το ζήτημα είναι η μη εκχώρηση κυριαρχίας» τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς στις πρώτες παρατηρήσεις του. Η Συμφωνία λοιπόν που  υπέγραψε ο Ν. Δένδιας και ο Κ. Μητσοτάκης, έχουν λάβει υπόψη τους τις γραμμές του 1977, αρα περιορίζει την επήρεια των ελληνικών νησιών. Και συγχρόνως δέχεται επ αόριστον δικαιώματα αλιείας των ιταλών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εκπτώσεις

Η Συμφωνία έγινε με υποχωρήσεις από την Ελλάδα στα θέματα της αλιείας , κυρίως όμως υπάρχουν ερωτήματα σε ότι αφορά την επήρεια των μικρών ελληνικών νησιών του Ιουνίου (Παξοί, Αντίπαξοι, Διαπόντειοι Νήσοι κα) στην οριοθέτηση

Η επήρεια των μικρότερων νησιών (που δεν είναι στο 100% αλλά από 40% έως και 70%) είναι ένα νομικό προηγούμενο σε ότι αφορά και τα μικρά νησιά στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο (Καστελόριζο, Ρω, Γαύδος κλπ, κλπ).

Μένει το δυσκολότερο επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή μιας αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η υπογραφή Συμφωνίας με την Αίγυπτο , ανακοινώνεται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση, όμως οι λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία. Ακόμα και για την επήρεια που θα δεχθεί η Αίγυπτος  για την Κρήτη. Είναι ίσως το πλέον κρίσιμο ζήτημα, διότι θα καθορίσει τις νομικές διεργασίες και σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές.