ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Η Ελληνο-ιταλική Συμφωνία στο Ιόνιο άνοιξε το δρόμο στα τουρκικά αλιευτικά

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Περιμέναμε γεωτρύπανα , ήρθαν ψαροκάικα. Στην αρχή ήταν δυο –τρία, τώρα είναι εκατοντάδες τα τουρκικά αλιευτικά που βγήκαν στο Αιγαίο. Αφού επι δέκα μέρες το ελληνικό Λιμενικό δεν έκανε τίποτα με τα λιγοστά τουρκικά αλιευτικά που δήθεν λόγω αέρα σταμάτησαν στην Μύκονο, οι τούρκοι ρίχνουν εκατοντάδες πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και αυτό γιατί πολύ απλά η ελληνική κυβέρνηση έδωσε δικαιώματα στους Ιταλούς να ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εκχώρησε και κυριαρχικά δικαιώματα (εν προκειμένω αλιευτικά) αλλά έδωσε και δικαιώματα σε χώρο Κυριαρχίας (δηλαδή απόλυτου ελέγχου σε ζώνη της εθνικής άμυνας).


Οι Τούρκοι περίμεναν την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνοιταλικής Συμφωνίας στον ΟΗΕ. Μετά αυτό θα δήλωναν ότι έχουν και αυτοί δικαίωμα μνα ψαρεύουν μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα (όχι απλώς στην ΑΟΖ) όπως και οι Ιταλοί.

Επειδή όμως η ανάρτηση –ανακοίνωση στον ΟΗΕ άργησε η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει , καταπατώντας περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται μπροστά σ ένα μεγάλο αδιέξοδο και μάλλον τώρα δεν ξέρει πώς να αντιδράσει.

Ο λόγος που οι τούρκοι επίσπευσαν τις ενέργειες του είναι ορατός.
Θέλουν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με διαιτητή την κα Μέρκελ αμεσα, κάτι που είπαν στο Βερολίνο (στην συνάντηση της κας Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν και τον σύμβουλο της Μέρκελ Χέκερ).

Ο λόγος που ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε την συνάντηση του Βερολίνου είναι αυτός.  Θέλουν να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, αλλιώς θα προχωρήσουν αυτοί σε δυναμικές ενέργειες.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Η θα κάτσει στο τραπέζι ή θα ρισκάρει.

Ο …αμερικάνος φίλος είναι φίλος με τον Ερντογάν και η κα Μέρκελ μοιράζει το χρήμα. Οπότε;