Παίζουν με τα νεύρα μας οι Ευρωπαίοι: Σύνοδος κορυφής για τα ελληνοτουρκικά τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο συγκαλείται τελικά ειδική Σύνοδος Κορυφής για τα ευρωτουρκικά.

Σύνοδος Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως τον Σεπτέμβριο. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα 17 Ιουλίου, στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι τότε, τι; 

Και αυτό αποφασίστηκε και με την βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ ζήτησε να συζητηθεί η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ζήτησε επίσης ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, με τους ευρωπαίους ηγέτες να δείχνουν τον Σεπτέμβριο για τις όποιες αποφάσεις – κυρώσεις. 

Ο κ. Μητσοτάκης έθιξε επίσης το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. 

Κυρώσεις ζητάει ο Νίκος Αναστασιάδης

Νωρίτερα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα για την προκλητικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ακόμη, ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ .

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.