Νίκη Ζάεφ – Eπιβεβαίωση της αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η εκλογική νίκη του Ζόραν Ζάεφ στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ίσως  η ισχυρότερη επιβεβαίωση της αποδοχής της Συμφωνίας των  Πρεσπών, από τους πολίτες της χώρας.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ κέρδισε με μικρή διαφορά το δεξιό αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό  VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα διαλύσει και κάθε σενάριο για αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, (με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων), ανακοίνωσε ότι το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%.

Το συγκυβερνών κόμμα της αλβανικής μειονότητας, DUI του Αλί Αχμέτι, που στήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, έφτασε στο 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο 120μελές Κοινοβούλιο, το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς ο Ζάεφ και ο Αχμέτι σχηματίζουν και πάλι κυβέρνηση τουλάχιστον 61 εδρών, ενώ δεν αποκλείεται να βρουν και άλλους συμμάχους.
Το εθνικιστικό VMRO παρα την έντονη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για λόγους ψηφοθηρικούς (στα πρότυπα της ΝΔ) χωρίς επι της ουσίας να έχει δηλώσει ότι θα την ακύρωνε σε περίπτωση νίκης, υπέστη μια ουσιαστική ήττα. Διότι η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είχε και πάλι ως βασικό θέμα την Συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο κύκλος αυτός έχει πλέον κλείσει, για την Βόρεια Μακεδονία και για τα Βαλκάνια, φυσικά και για την Ελλάδα.