Τι δεν γνώριζε ο Δένδιας για την τριμερή του Βερολίνου

Ένα ερώτημα βασανίζει  τη ΝΔ και την κυβέρνηση αυτή την ώρα. Γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας  την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου ή την έμαθε και αυτός από τον …Τσαβούσογλου;
Είναι πολλοί αυτοί εντός κυβέρνησης αλλά και εντός παράταξης, που θεωρούν ότι ο Ν. Δένδιας δεν γνώριζε  την συνάντηση, κυρίως όμως δεν  είχε εμπλακεί στην διαδικασία της προετοιμασίας της. Και αυτό είναι το ουσιαστικότερο.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος στο Δελτίο  Ειδήσεων του Star, ώρες μετά την δημοσιοποίηση της συνάντησης αλλά κι το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δείχνουν ότι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της συνάντησης παραπέμποντας στον Τσαβούσογλου (!!!) και στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ο κ. Δένδιας: «Κατ’ αρχήν σωστός αποδέκτης της ερώτησής σας θα ήταν ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών όχι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών.  Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση, η ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών ή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου (σς: προσέξτε την διατύπωση ) επ’ αυτού. Βεβαίως η γερμανική Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος.

Και βεβαίως υπάρχουν και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Οι απαντήσεις του κ. Δένδια βγάζουν μάτι («σωστός αποδέκτης της ερώτησής σας θα ήταν ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών, όχι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών»). Δυστυχώς εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σύμπνοια.

Οι Γερμανοί είναι παντού

Η τριμερής (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία) του Βερολίνου με τους εκπροσώπους των ηγετών των τριών χωρών έγινε με την διαμεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης.  Τη Δευτέρα (13.7) ο Ν. Δένδιας συναντά τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μαζί με τον κύπριο ομόλογο του Ν. Χριστοδουλίδη. Στην συνάντηση μπήκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος γνώριζε τα της τριμερούς ως προς την ουσία της. Υπάρχουν ερωτήματα ποια ρκιβώς στιγμή ενημερώθηκε και ο Ν. Δένδιας.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει την απευθείας  διαπραγμάτευση με την Τουρκία,  χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τα θέματα και ο χρονικός της ορίζοντας. Το μόνο σαφές είναι η διαμεσολάβηση της Μέρκελ, η οποία οδήγησε στα τραπέζι τις δύο χώρες.

Να θυμίσουμε ότι είναι η Άγκυρα δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανακοίνωσε την διαπραγμάτευση σε επίπεδο συμβούλων των αρχηγών Ελλάδας και Τουρκίας, της Ελένης Σουρανή και του Ιμπραχίμ Καλίν, παρουσία του συμβούλου της Μέρκελ Γιαν Χέκερ. Η Άγκυρα έσπευσε να «καρφώσει» την συνάντηση, για να φέρει σε δύσκολη θέση  τον Κ. Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και να αυξήσει το επίπεδο της διπλωματικής πίεσης.