Ο κόσμος το έχει τούμπανο…και εμείς κρυφό καμάρι

Ο σοφός ελληνικός λαός, όταν θέλει να περιγράψει την προσπάθεια ενός ατόμου να κρύψει κάτι το οποίο είναι ευρέως γνωστό, συνήθως λέει πως “ο κόσμος το έχει τούμπανο… και εμείς κρυφό καμάρι”.

Δυστυχώς, η παραπάνω λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποκρύψει το βαθύ έλλειμμα στρατηγικής που έχει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Το έλλειμμα αυτό, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να το αποκρύψει πίσω από τις “δάφνες του Έβρου” ή πίσω από χαζό-εθνικιστικές εξάρσεις βουλευτών της Ν.Δ είναι εμφανές και πλέον οδηγεί την κυβέρνηση και σε λάθος τακτικούς χειρισμούς, τους οποίους η Τουρκία “διαβάζει” και εκμεταλλεύεται.

Ένα τέτοιο λάθος, ήταν δίχως αμφιβολία, η κρυφή τριμερής συνάντηση που έλαβε χώρα στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα στον διπλωματικό ακόλουθο της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, την διπλωματικό ακόλουθο του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ιμπραρχίμ Καλίν.

Και αν η συζήτηση αυτή καθ’ αυτή ήταν ένα λάθος, η απόκρυψη της από την ελληνική πλευρά και η μετέπειτα δημοσιοποίηση της από την τουρκική και τον υπουργό εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ήταν μια τεράστια ήττα.

Ήττα, διότι φάνηκε πως την ίδια ώρα που η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, προκαλεί με αποφάσεις σαν αυτή της Αγίας Σοφίας, και αμφισβητεί στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η Ελλάδα σέρνεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χωρίς συνομολογημένο στόχο και κυρίως χωρίς να γνωρίζουμε ως Έλληνες τι συζητείται.

Η μυστική διπλωματία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Το ζήτημα είναι πως σταδιακά η εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση και τους διπλωματικούς της χειρισμούς αίρεται και η σκέψη πως πίσω από κλειστές πόρτες συζητούνται “καυτά” θέματα με την Τουρκία και την Γερμανία μας ανησυχεί.