Δραματική έκκληση από Δένδια σε ευρωπαίους – Ενεργοποίηση ακόμα και στρατιωτικής συνδρομής

Το Αρθρο 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βοήθεια κράτους-μέλους σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης από τρίτο κράτος, θα ζητήσει η Αθήνα αν χρειαστεί, αν δηλαδή η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες. Αυτό δήλωσε )Δελτίο Ειδήσεων Star) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωση που δείχνει και  την κρισιμότητα της κατάστασης.  «Είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον ελληνικό χώρο και κατά συνέπεια εάν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα ζητήσω την εφαρμογή του άρθρου 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Δένδιας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξήγησε ότι το Αρθρο 42 «Προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση στο έδαφός της. Είναι το ευρωπαϊκό ανάλογο του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Ένα άρθρο, που στην πραγματικότητα αποδεικνύει με την ύπαρξή του την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Για να είμαστε ξεκάθαροι και με τους φίλους μας την οικογένειά μας την ΕΕ,  αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του 42 εάν δεχτεί επίθεση από οποιονδήποτε. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα, γίνεται κατανοητό».

Ο κ. Δένδιας προειδοποίησε  τους ομολόγους του ότι μπορεί ανα πάσα στιγμή να συγκαλέσει Συμβούλιο Υπουργών αν η Τουρκία  προχωρήσει σε προκλήσεις. Για να προσθέσει «Ζητήσαμε, για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή, να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων, «crippling sanctions» ήταν η έκφραση την οποία χρησιμοποίησα, δηλαδή βαρύτατων κυρώσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και η Τουρκία να ξέρει που πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Σαν Ευρωπαίοι.

Διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο ο ελληνικός χώρος. Ο ελληνικός χώρος τυχαίνει να είναι και ευρωπαϊκός χώρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προασπίσει το δικό της χώρο».

Πριν από αυτό όμως ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, τα οποία θα αποφασιστούν τον Αύγουστο.  

«Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο τον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση, με σειρά οικονομικών κυρώσεων τις οποίες θα υιοθετήσει το Συμβούλιο στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε με αυτή την ελληνική πρόταση και έδωσε τη σχετική εντολή στον κ. Μπορέλ, ο οποίος μάλιστα την ανακοίνωσε αμέσως μετά το Συμβούλιο. Επ’ αυτού θα υπάρξει η νέα συζήτηση η οποία θα γίνει τον Αύγουστο. Όχι τον Σεπτέμβριο στο τακτικό Συμβούλιο, όπως ήταν η κατ’ αρχήν εισήγηση, αλλά τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας».

Τα οικονομικά μέτρα

«Νότα για τον τουρισμό, ζητήματα που αφορούν τις τραπεζικές συναλλαγές, ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κα Ζαχαρέα, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, εάν θελήσει, να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Δεν το εύχομαι, δεν το επιδιώκουμε, απλώς θα πρέπει να είμαστε σαφείς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη. Αρκεί να θελήσει να ασκήσει αυτές τις τεράστιες δυνατότητές της. Και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει κράτος που δεν θα θελήσει να ασκήσει τις δυνατότητές της Ένωσης, για να υπερασπίσει ένα κράτος – μέλος που δέχεται επίθεση από μια άλλη χώρα».