Παραλήρημα Ερντογάν: «Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων»

Ως ηγέτη των Ορθοδόξων παρουσίασε τον Σουλτάνο Μωάμεθ ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις και δείχνοντας να αψηφά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

«Στο θέμα αυτό ( της Αγίας Σοφίας) δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο υποχώρησης. Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας κύριο Πούτιν. Αυτή τη στιγμή όλοι έφτασαν στο σημείο να λένε “σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά”. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν “να μην ανοίξει ως τζαμί”, τώρα άρχισαν να λένε αυτή την άποψη. Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά.