Τα δάκρυα της Δύσης για την Αγιά Σοφιά και ….τα κατεβασμένα τηλέφωνα

Οι αντιδράσεις των δυτικών συμμάχων και χριστιανών για την βαρβαρότητα στην Αγιά Σοφιά, είναι το μέτρο για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα.  Οι δηλώσεις δεν φτάνουν , τα συλλυπητήρια δεν αρκούν. Η θα πάρουν μέτρα (ΕΕ, συν τα  ευρωπαϊκά κράτη, Ουάσιγκτον κα) κατά της Τουρκίας τα οποία θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα ή θα δείξουν ότι έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία.
Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει  και φάνηκε στην Λιβύη είναι  ότι ο μεν Τράμπ έχει ανατρέψει όλες τις ισορροπίες, επιτρέποντας στον Ερντογάν να αλωνίζει από Μέση Ανατολή έως την Βόρεια Αφρική και στην μισή Μεσόγειο, οι δε Γερμανοί και άλλοι ευρωπαίοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Και είναι αυτός ο λόγος που δεν πρέπει να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τον τούρκο σουλτάνο.
Δυστυχώς το επόμενο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο Έλληνας πρωθυπουργός, να μην βρίσκει κάποιον στα τηλέφωνα για να συνομιλήσει ζητώντας κάποια μέτρα κατά της Τουρκίας. Όχι για την Αγιά Σοφιά, αλλά για όλα τα άλλα και κρίσιμα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Ερντογάν ανεξέλεγκτος

Ο Ερντογάν έχοντας κάνει τις συμφωνίες του κρυφές και φανερές, ξέρει ότι δεν  θα τον ενοχλήσει κανείς. Γνωρίζει ότι πριν από τις 25 Ιανουαρίου του 2021, δεν υπάρχει κανείς στον Λευκό Οίκο που να τον ενοχλήσει. Και μετά τον Ιανουάριο του 2021, θα τον ενοχλήσει κάποιος (ίσως) αν χάσει ο Τράμπ.
Το Βερολίνο  με πρόσχημα τους μετανάστες, δεν λαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας, Επι της ουσίας συνεργάζεται και στα ενεργειακά με τον Ερντογάν (όπως και ο Πούτιν). Η Αμερική είναι πλέον πολύ μακριά. Εκτός της Γερμανίας, η Ιταλία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης συνεργάζονται με την Τουρκία. Μόνο η Γαλλία σε επίπεδο ηγεσίας και η Αυστρία (κυρίως για το μεταναστευτικό), αντιδρούν στην Τουρκία και στον Ερντογάν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, μπορεί να εκφράζει τη λύπη του αλλά δεν πρόκειται να κηρύξει κανένα ιερό πόλεμο, ούτε αντιπαράθεση, ούτε κάποια  σύγχρονη «σταυροφορία» , για την Αγία Σοφία.

Τα λόγια δεν αρκούν αυτή την ώρα, η Δύση δεν θέλει να πειράξει τον Ερντογάν για πολλούς λόγους. Και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην στηρίξει επι της ουσίας την Ελλάδα στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Το έδειξε στην Συρία, το έδειξε στην Λιβύη, το έδειξε και το δείχνει στην Κύπρο (γεωτρήσεις) , το δείχνει και στα ελληνοτουρκικά. Το δείχνει και στην περίπτωση της Αγίας  Σοφιάς.

Το Χαλιφάτο

Η βαρβαρότητα σε βάρος της Αγίας Σοφίας, είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να ανακηρυχτεί ηγέτης των σουνιτών μουσουλμάνων.
«Τα εγγόνια του Πορθητή  ανοίγουν την Αγιά Σοφιά» είπε στο μήνυμα του και το έγραψε και στο αραβικό κείμενο που μοίρασε. Ο Ερντογάν επιδιώκοντας να γίνει μια περιφερειακή δύναμη, επιδιώκει να γίνει και ο εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου. Από τις 22 αραβικές χώρες, ο Ερντογάν έχει σχέσεις με μία μόνο κυβέρνηση, του Κατάρ. Έχει όμως σχέσεις μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων, με όλες τις μουσουλμανικές κοινωνίες. Γι αυτό και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν υπηρετεί μόνο εσωτερικούς στόχους αλλά τους μεγαλοϊδεατισμούς του. Οι αναφορές στον Μωάμεθ τον Πορθητή δεν είναι τυχαίες. Είναι αυτός τώρα που θέλει το Χαλιφάτο, από την ώρα που οι τζιχαντιστές έχουν διαλυθεί. Το δυστύχημα είναι ότι η ΔΥΣΗ απλώς κοιτάει.