Ε.Ε.: Στάση αναμονής έναντι της Τουρκίας – Μακρινό ακόμη το σενάριο των κυρώσεων

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να αναθέσει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕγια την Εξωτερική Πολιτική, να “ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία”, να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο “πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε” και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από αίτημα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, κάτι που θα γίνει στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου.Επιπλέον με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε από την ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

ΟΎπατος εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημορκατίας.

Παράλληλα το Συμβούλιο κάλεσε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον των ΕυρωτουρκικωνΣχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, Gymnichστο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το  Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

“Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα”, δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια “σημαντική χωρά” με την οποία η ΕΕθα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά “με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες”.

Τόνισε ότι το Συμβούλιοαναγνώρισε “ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκία πρέπει να τερματιστούν, σημείωσε ότι η γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖείναι παράνομες και κάλεσε την Τουρκία εκτός των άλλων να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου – περιλαμβανομένου  του εμπάργκο.

Σε σχέση με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μετατροπή σε τζαμί, η οποία “πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία”, καλώντας την κυβέρνηση στην Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.