Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα παίρνει θέση για το ταξίδι του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον

Το λόγο της ματαίωσης της προγραμματισμένης μετάβασης του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του έρχεται να ξεκαθαρίσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το ταξίδι του Υπουργού, ή καλύτερα, η ματαίωση του ταξιδιού, στάθηκε αφορμή για ανακοίνωση κόμματος της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «άρνηση των υπουργών των ΗΠΑ να δεχθούν τον Έλληνα ΥΕΘΑ», κάτι που Αμερικανική πρεσβεία διαψεύδει:

Όπως σας είχε ενημερώσει νωρίτερα το armynews, οι κύκλοι του Υπουργού ανέφεραν ότι «η αναβολή του ταξιδιού του κ. Παναγιωτοπούλου στις ΗΠΑ δε συνεπάγεται ότι ο Έλληνας υπουργός δε γίνεται δεκτός από τον κ. Έσπερ».

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εδώ και μήνες ο κ. Παναγιωτόπουλος συζητά με τον κ. Έσπερ το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Ουάσιγκτον, ωστόσο η έλευση του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα.

Είναι προφανές ότι ο ΥΕΘΑ επιθυμούσε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να μεταβεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως διαμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στην ελληνική πλευρά. Για αυτό το λόγο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποφάσισε τελικώς να μείνει Αθήνα και να μη μεταβεί στις ΗΠΑ στις 20 Ιουλίου, όπως προγραμμάτιζε.