Στα Media

Του Μάκη Τσαρούχα

Από τις υποσχέσεις Τσακαλώτου στις δεσμεύσεις Πέτσα

Η σοβαρή εκκρεμότητα ενίσχυσης του Τύπου δεν έχει υλοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση των εντύπων υπεγράφη, με μεγάλη πίεση, στο τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το πρόγραμμα προέβλεπε τη διάθεση 6 εκατ. ευρώ για το έτος 2019 στις εφημερίδες εθνικής εμβέλειας και 16 εκατ. ευρώ στις επαρχιακές για τέσσερα έτη. Η κυβέρνηση ΝΔ, με αρμόδιο υφυπουργό τον Στέλιο Πέτσα, αρχικά τροποποίησε το ύψος του προγράμματος και το αύξησε σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατάργησε την υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την προσθήκη του «Μακελειού» στη λίστα με τα ποσά των 200.000 ευρώ, ακολούθησε η ακύρωση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αναμονή για την έκδοση νέων. Από τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρξε η δέσμευση για την έκδοση νέας απόφασης ενίσχυσης του Τύπου. Πέρασαν έξι μήνες και δεν έγινε τίποτα, ενώ επιλέχθηκε ο τρόπος της διάθεσης των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ με την καμπάνια για την COVID-19. Με νεότερη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2019, το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ. Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος άλλαξαν: Αρχικά οι προς χρηματοδότηση εφημερίδες θα έπρεπε να κυκλοφορούν τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την απόφαση της 18ης Ιουνίου, αλλά ο χρόνος μειώθηκε στους 18 μήνες, φωτογραφίζοντας την περίπτωση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Επίσης θα έπρεπε να διαθέτουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ όσον αφορά την επιδότηση δεν χρειαζόταν να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών.

Γιατί δεν δίνουν τη λίστα της κρατικής διαφήμισης;

Εν αναμονή της δημοσίευσης των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης για την καμπάνια αντιμετώπισης της COVID-19 από την κυβέρνηση, ύστερα από την πολιτική διάσταση που έλαβε το θέμα. Την προανήγγειλαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας. Επιπλέον, ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» κατέθεσε στις 23 Ιουνίου επίσημη αίτηση προς τους υφυπουργούς Θοδωρή Σκυλακάκη και Στέλιο Πέτσα για άμεση πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με τη σύμβαση που σύναψαν με την εταιρεία Initiative Media για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Πρώτος ο ΑΝΤ1 με 16,2% τη βδομάδα 22-28 Ιουνίου

Στην πρώτη θέση ο ΑΝΤ1 τη βδομάδα 22-28 Ιουνίου με ποσοστό 16,2% εξαιτίας της απήχησης της σειράς “Άγριες Μέλισσες”. Δεύτερος ο ΣΚΑΪ , σε απόσταση 4 ποσοστιαίων μονάδων ο ΣΚΑΪ, ενώ στην τρίτη θέση συγκατοικούν το  Star και ο Alpha με ποσοστό 12%. Το Open πέμπτο με 7,4%, ενώ το Mega με  5,4% πλησίασε την ΕΡΤ1 η οποία ανέβηκε στο 5%. Το Μακεδονία TV με 1,8%  άφησε πίσω την ΕΡΤ2 η οποία είχε τηλεθέαση 1,6%. Με 1,3% η ΕΡΤ2 και με 0,7% το ΕΡΤ Sports.

Οι νέοι προϊστάμενοι στην ΕΡΤ

Ιδού τα πρόσωπα που  αναλαμβάνουν υπάγονται στις υπηρεσίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ Γιώργου Γαμπρίτσου. Ο Βασίλης Αλεξόπουλος παραμένει προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχείου, ο Βασίλης Πατσιαντός προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, η Παγώνα Μπέτση προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, η Ελισάβετ Βιδάλη-Κελαγιάννη προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Βασίλης Βασιλόπουλος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Δεδομένων.

Αναθέτει στα κανάλια τη λίστα των πολιτικών εμφανίσεων το ΕΣΡ

Με καθυστέρηση το ΕΣΡ αποφάσισε να ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να αποστείλουν λίστες με τα στοιχεία εμφανίσεων των πολιτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδεχόμενο, εμμέσως, πως δεν διαθέτει τον δικό του μηχανισμό, αν και διαθέτει το σύστημα ελέγχου «Πανόπτης».

Νέες ρυθμίσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Πακέτο ρυθμίσεων για την τηλεόραση σχεδιάζει η κυβέρνηση. Έχει δεχθεί σειρά αιτημάτων από το ΕΣΡ και την ΕΙΤΗΣΕΕ και προτίθεται να ανταποκριθεί σε μέρος εξ αυτών, χωρίς να είναι σαφές αν θα παρέμβει ή όχι στην ουσία του «νόμου Παππά».

Λιγότερα κανάλια στην TV

Η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την «αποζημίωση» της Digea λόγω του 5G δίνει ξεκάθαρη απάντηση και στο γιατί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έβγαλαν μέχρι σήμερα απόφαση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2, που ισχύει ήδη για όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Μια μετάβαση που η ίδια η Digea υπερασπιζόταν και τη ζητούσε το 2015 – 2016 για να στηρίξει τη θέση της ενάντια στην τηλεοπτική αδειοδότηση, πως στις συχνότητες χωράνε πάνω από 112 τηλεοπτικά κανάλια! Πέντε χρόνια μετά δεν έγινε κανένα απολύτως βήμα για τη μετάβαση στο DVB-T2 ούτε από την Digea ούτε όμως και από την ΕΡΤ. Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο της ΕΕΤΤ, αν έβγαινε μια τέτοια απόφαση, δεν θα υπήρχε ζήτημα αποζημίωσης της Digea. Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης: «Αν συντελεστεί η μετάβαση της ψηφιακής ευρυεκπομπής σε τεχνολογία DVB-T2, η συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα δύναται να παραμείνει αμετάβλητη, οπότε δεν τίθεται ζήτημα αποζημίωσης. Αν δεν συντελεστεί η μετάβαση σε DVB-T2, η υπαγωγή τμήματος συχνοτήτων στο Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ και η μετέπειτα απόδοσή του στους παρόχους κινητών επικοινωνιών συνεπάγεται περιορισμό της υφισταμένης χωρητικότητας του παρόχου DIGEA και δημιουργεί αντίστοιχη υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου περί σχετικής χρηματικής αποζημίωσης». 

Νέο κτίριο για ΕΡΤ3, ανακατασκευή για Ραδιομέγαρο

Ως δώρο στην Περιφέρεια Μακεδονίας εκτιμάται η δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και της διοίκησης της ΕΡΤ για κατασκευή νέου κτιρίου επί της λεωφόρου Στρατού, ένας στόχος που είχε τεθεί και πριν πέσει το «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση το 2013. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος διαβεβαίωσε πως το σχέδιο κατασκευής νέου κτιρίου έχει ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας 2020 – 2024, ενώ σε αυτό έχει ενταχθεί και η ανακατασκευή του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 4 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή νέου κτιρίου για την ΕΡΤ3 αντισταθμίζει και την απώλεια της μεγάλης έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης. Το εμπορικό οικόπεδο, όπως αποκάλυψε η στήλη, πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στην ΕΡΤ, όπως η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της κρατικής τηλεόρασης.

Στήριξη στον Alpha από τη Motor Oil

Συνεχίζει να στηρίζει τον Alpha η Motor Oil με την έγκριση ομολογιακού δανείου 4.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, στη συνέλευση της εταιρείας αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η θυγατρική της Motor Oil και μέτοχος του Alpha, Mediamax Holdings Limited, το τελευταίο διάστημα μετά την εξαγορά, χορήγησε διαδοχικά τρία δάνεια στην Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha TV) συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το πρώτο (14/11/2019) έως 8.500.000 ευρώ με επιτόκιο 4%, πληρωτέο σε 10 δόσεις, το δεύτερο (12/2/2020) 17.500.000 ευρώ και το τρίτο (3/6/2020) 4.000.000 ευρώ. Επίσης, η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση χορήγησε δάνειο 250.000 ευρώ στην Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ (Alpha 989). Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha και οι δύο ραδιοφωνικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποκτήθηκαν από τη Motor Oil έναντι 37.450.000 ευρώ, σε δύο δόσεις. Τέλος, σύμφωνα με άλλη απόφαση του ΔΣ, ο διευθύνων σύμβουλος Εμμ. Δραϊνάκης αναθέτει την περαιτέρω άσκηση των εξουσιών του επί των οικονομικών θεμάτων από κοινού στην Ιωάννα Βαρβεράκη, ενώ αποχώρησε ο οικονομικός διευθυντής Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Μείωση της διαφημιστικής δαπάνης παγκοσμίως κατά 12%

Η πρόβλεψη για πτώση της διαφημιστικής δαπάνης παγκοσμίως έως και κατά 12% αφορά και τη χώρα μας. Την περασμένη Κυριακή γράφαμε ότι η μείωση σε όλο τον κόσμο εκτιμάται σε περίπου 42 δισ. δολάρια λόγω της πανδημίας, που ανέστειλε τα περισσότερα διαφημιστικά μπάτζετ των μεγάλων επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη πτώση (16%), σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, αφορά τα παραδοσιακά ΜΜΕ, αναλογική τηλεόραση και ραδιόφωνο. Τα ψηφιακά Μέσα εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν οριακή αύξηση λόγω της στροφής των καταναλωτών προς το ψηφιακό εμπόριο και τις online αγορές.

Κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη και στην TV

Σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα σε Mega και Open.Το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο καθημερινά από το κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη, προκαλώντας εκνευρισμό σε όλα τα επίπεδα. Η αναμέτρηση είναι σκληρή ανάμεσα στους δύο σταθμούς, με το Mega του Βαγγέλη Μαρινάκη να μην πληρώνει για το τρέχον ψυχαγωγικό πρόγραμμα που μεταδίδει, λόγω της επένδυσης στην ταινιοθήκη της Τηλέτυπος με 33 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη, που έχει υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ. Όμως το Open, έχοντας βγει πιο νωρίς στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό και έχοντας και ορισμένους ανθρώπους από το παλιό Mega, όπως ο Γενικός Διευθυντής ειδήσεων Χρήστος Παναγιωτόπουλος, κατορθώνει να παίρνει κοινό από το κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι σχέσεις μεταξύ των στελεχών στο Mega δεν είναι καλές και διατυπώνονται παράπονα για τα χαμηλά έσοδα. Παρά την προσπάθεια που γίνεται στο δελτίο ειδήσεων, τα αποτελέσματα, κυρίως στα νεανικά κοινά, δεν είναι τα αναμενόμενα. Ο σταθμός έκανε κρούση σε παρουσιάστρια του Star, χωρίς αποτέλεσμα, και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Παράπονα υπάρχουν και για το πρόγραμμα ροής Octopus, που προορίζεται για κανάλια που έχουν ακρίβεια στις ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων. Οι εργαζόμενοι δαπανούν περισσότερο χρόνο για να φορτώσουν το υλικό στο σύστημα και αυτό προκαλεί κούραση και ταλαιπωρία.

Προς κατάργηση ο “νόμος Παππά;”

Προς αντικατάσταση μιας βασικής διάταξης του «νόμου Παππά»; Υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα από την ΕΙΤΗΣΕΕ προς την κυβέρνηση προκειμένου να προσμετρώνται και οι… θυγατρικές των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών εταιρειών στο όριο των 400 εργαζομένων που απαιτεί ο νόμος ως προϋπόθεση για τη λειτουργία τους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλέσει νέο γύρο απολύσεων, μέσω άτυπων συγχωνεύσεων τηλεοπτικών σταθμών. Υπάρχει και η ερμηνεία πάντως να συνυπολογίζονται στο προσωπικό των εταιρειών και όσοι εργάζονται με τη μορφή της εταιρείας παραγωγής στο μεταδιδόμενο πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών. Σε αυτό το καθεστώς ανήκουν οι ψυχαγωγικές εκπομπές.

Παραιτήθηκαν τρεις αρχισυντάκτες από τη  «Δημοκρατία»

Τις τελευταίες ημέρες αποχώρησαν τρεις αρχισυντάκτες από την εφημερίδα “Δημοκρατία”. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν ο αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου, ο αρχισυντάκτης ύλης Νίκος Ράμμος και ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας. Πρόκειται για τρεις έμπειρους δημοσιογράφους, με πολλά “χιλιόμετρα” στο ρεπορτάζ και στον έντυπο Τύπο.
Στη θέση του Ανδρέα Κούτρα, όπως ανακοίνωσε ήδη η “Δημοκρατία”, τοποθετείται ο Νίκος Μερτζάνης.
Οι πληροφορίες μιλούν για αρκετές ακόμη παραιτήσεις συντακτών στον όμιλο Φιλιππάκη, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας έχουν φτάσει πια τους οκτώ μήνες!

Πρωτιά για το Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega

Υψηλές τηλεθεάσεις για τον Νίκο Ευαγγελάτο, που έκοψε πρώτος το νήμα στις μετρήσεις της απογευματινής ζώνης. Με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, το Live News και ο Νίκος Ευαγγελάτος συναντούν από τη συχνότητα του Mega τους τηλεθεατές κάθε απόγευμα και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό το ραντεβού συναντιούνται πολλοί. Η τηλεθέαση της εκπομπής του γνωστού δημοσιογράφου κινείται αρκετά ψηλά, από την πρεμιέρα της εκπομπής πριν από μερικούς μήνες, έως και σήμερα.
Το Live News τερμάτισε πρώτο στην απογευματινή ζώνη, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, έχοντας για αντιπάλους του δυνατά χαρτιά των αντίπαλων καναλιών, όπως για παράδειγμα το Deal.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ευαγγελάτος, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, συγκέντρωσε στο Mega το 16% του δυναμικού κοινού και το 13,3% στο σύνολο.
Η εκπομπή βρέθηκε για αρκετή ώρα σε υψηλά ποσοστά, αγγίζοντας σε τέταρτο ακόμα και το 20,8%.