“Μάχη” Αμερικανών – Γάλλων για τις ελληνικές φρεγάτες

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει την προμήθεια δύο φρεγατών από τη γαλλική NAVAL, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να εξασφαλίσουν τη σύμβαση οι Γάλλοι δεσμεύονται, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία θα παρέμβουν με στρατιωτικά μέσα στη Μεσόγειο.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θεωρούν τυχοδιωκτική την πολιτική του Μακρόν, ο οποίος θεωρεί πεθαμένη τη συμμαχία και επιδιώκει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο η Γαλλία στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Γι΄ αυτό οι Αμερικανοί επανέρχονται με πρόταση για την αγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και δεσμεύονται για τη συμπαραγωγή φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ταυτόχρονα διεκδικούν με αξιώσεις το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο χαρακτηρίζουν στρατηγικής σημασίας, ενώ θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και για το λιμάνι της Καβάλας.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο πόλεμος ανάμεσα στους Γάλλους και τους Αμερικανούς, βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης.