Η Μέρκελ ετοιμάζει ελληνοτουρκικό διάλογο εφ όλης της ύλης

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Το Βερολίνο δείχνει για μία ακόμα φορά την σημασία που δίνει στις σχέσεις του με την Άγκυρα. «Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους»,  δηλαδή Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζοντας τις θέσεις της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ, μείωσε την παρεμβατικότητα  του αμερικανικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα κα) με αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία στις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γερμανία και Γαλλία) να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Όμως το Βερολίνο (σε αντιδιαστολή με το Παρίσι) βλέπει πάντα την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν ως συνομιλητή -παρα τα προβλήματα που δημιουργεί- κάτι που φάνηκε και στην παρουσίαση των γερμανικών θέσεων από την καγκελάριο Μέρκελ.

Στόχος της τους επόμενους μήνες είναι η διαμόρφωση μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.  
Η στρατηγική αυτή έχει δυο βασικά στοιχεία: 1ο, το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος και 2ο, το προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζεται μόνο στη βάση συμφωνιών με την Τουρκία.

Είναι φανερό ότι και για την Γερμανία ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή μας είναι ο Ερντογάν. Παρ ολ αυτά η κα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και για την κατάσταση στην Κύπρο. ΓΙ αυτό και αναφέρθηκε στο πρόβλημα των γεωτρήσεων.   «Εχουμε τώρα και τη δυσχέρεια ότι η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση», είπε η καγκελάριος.

Πριν περάσουν 48 ώρες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα θέλει τον διάλογο με την Κύπρο και την Ελλάδα , είπε αμεσως μετά. Η Άγκυρα θα επιδιώξει «από τώρα και στο εξής», τη διεξαγωγή διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «πνεύμα σεβασμού», είπε ο κ. Μάας προσθέτοντας ότι  «Θέλουμε να αποδοθεί στον καθένα δικαιοσύνη και δεν αμφισβητούμε τις διεκδικήσεις κανενός».

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Μάας ανακοίνωσε ότι στόχος της γερμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά την Τουρκία είναι να ξεπεραστούν τα «μπλοκαρίσματα» που παρεμποδίζουν έναν ουσιαστικό διάλογο της ΕΕ με την Άγκυρα. «Καθόσον μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα θα επιδεικνύουν ελάχιστη διάθεση να εμβαθύνουν εντός της ΕΕ τον διάλογο με την Τουρκία.» Η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένας «διάλογος σε βάθος» με την Τουρκία. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Βερολίνο δεν αναμένει μόνο «κινητικότητα» από την Άγκυρα αλλά και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία.