Πόσα λεφτά χρωστάει ο κόσμος στην Κίνα;

Σήμερα, η Κίνα υπολογίζεται πως δανείζει στα κράτη περισσότερα χρήματα απ’ όσα δανείζουν στο σύνολο τους τα 32 πλουσιότερα κράτη του κόσμου.

Ο δανεισμός αυτός επικεντρώνεται κυρίως στα κράτη εκείνα που αποτελούν κομμάτι του φιλόδοξου κινεζικού επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία “Ο νέος δρόμος του μεταξιού”.

Μέσω αυτού του σχεδίου, η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει τις εμπορικές τις σχέσεις με χώρες της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.

Για τους Κινέζους οι χώρες που περιλαμβάνονται στο μεγαλόπνοο σχέδιο της ωφελούνται με πολλά εκατομμύρια, μεγάλες επενδύσεις και έργα υποδομής.

Για τους επικριτές της, ωστόσο, η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύς για να διευρύνει την σφαίρα επιρροή της.

Ανάμεσα στο 2000- όταν δηλαδή το σχέδιο έμπαινε σε εφαρμογή- και το 2017 -όταν δηλαδή το σχέδιο της Κίνας εφαρμοζόταν-, το χρέος των κρατών προς την Κίνα εκτινάχθηκε από τα 500 δισεκατομμύρια στα 5 τρισεκατομμύρια.

Παράλληλα, οικονομικοί ερευνητές βρήκαν πως το κινεζικό κράτος είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών εταιριών έχει δανείσει 1,5 τρισεκατομμύριο σε 150 κράτη, καθιστώντας έτσι την Κίνα μεγαλύτερο δανειστή ακόμα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομική ευρωστία της Κίνας αναμφίβολα είναι αυτή που τρομάζει τις Η.Π.Α. Για την Ουάσινγκτον, η οικονομική επέκταση του Πεκίνου, ισοδυναμεί με απώλεια ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση γεωπολιτικές αλλάγες.

Το αν αυτό θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε…. το σίγουρο είναι πως μέχρι να μάθουμε το αποτέλεσμα, η σύγκρουση Κίνας και Η.Π.Α θα αυξάνεται ραγδαία.