Ετοιμάζει εκλογές ο Ερντογάν – Μόνος εναντίον όλων των πρώην συνεργατών του

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Είναι πλέον έντονη η αίσθηση ότι ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές (κανονικά θα γίνουν το 2023) προκειμένου να εμποδίσει την εκλογική παρουσία των κομμάτων που έφτιαξαν οι πρώην στενοί του συνεργάτες Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν.
Ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος εδώ και πολλά χρόνια και είναι αυτός που έχει φροντίσει να διώξει από το κόμμα και την κυβέρνηση όλους τους παλαιούς συνεργάτες του, με τους οποίους το 2001 ίδρυσε το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και με τους οποίους πορεύτηκε προς την εξουσία το 2002.

Ο Α. Γκιούλ (πρώην Πρόεδρος της χώρας  πριν τον Ερντογάν), ο Αχμέτ Νταβούτογλου, (ο βασικός σύμβουλος ιδεολογίας και στρατηγικής), ο Αλί Μπαμπατζάν (υπουργός Οικονομιών που με την πολιτική του έβγαλε την Τουρκία από το ΔΝΤ), αλλά και Φετουλάχ Γκιουλέν, (ο πολιτικός και ιδεολογικός δάσκαλος του Ερντογάν) τον οποίο σήμερα θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρός του, και τον οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε το 2016 πραξικόπημα για την ανατροπή του.
Ο Ερντογάν από τον Ιούλιο του 2016 και μετά έχει απομακρύνει όλους τους πρώην συνεργάτες του.
Ετοιμάζει ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να απομακρύνει και κάποιους από τους σημερινούς συνεργάτες του, στην κυβέρνηση ενώ έχει απομακρύνει και στρατιωτικούς που τον στήριξαν από τον Ιούλιο του 2016.

Ο Ερντογάν βλέπει την επιρροή του να  μειώνεται συνεχώς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Τα πολεμικά μέτωπα, όχι μόνο κοστίζουν υπερβολικά στο τουρκικό κράτος, αλλά έχουν και αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν δεν προσφεύγει στο ΔΝΤ, οι δεσμεύσεις του οποίου θα το απαγορέψουν να χρηματοδοτεί  τους πολέμους στην Συρία, τη Λιβύη ή το Βόρειο Ιράκ.

Εκτός των οικονομικών προβλημάτων ο Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί και το σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει, ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2016.  Γι αυτό και «τρώει» συνεχώς συνεργάτες του.

Ο Ερντογάν φοβάται ότι ειδικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλι Μπαμπατζάν που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους κόμματα , το «Κόμμα του Μέλλοντος» και το «Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου» αντίστοιχα, μπορεί να πάρουν ψήφους από το AKP, μειώνοντας αισθητά την ισχύ του Ερντογάν.

Γι αυτό και θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε να μην μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές κόμματα που έχουν ιδρυθεί πρόσφατα.
Παρόμοιο πρόβλημα με αυτό του Ερντογάν αντιμετωπίζει και ο σύμμαχος του  Ντεβλέτ Μπαχστελί , ο επικεφαλής του «Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων» (πρώην «Γκρίζοι Λύκοι).

Το πρώην στέλεχος του κόμματος η Μεράλ Ακσενέρ, (η επονομαζόμενη και λύκαινα ή  “Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν”) η οποία πλέον έχει το δικό της κόμμα , «Κόμμα του Καλού»   

Ο Ερντογάν επιδιώκει λοιπόν να διαχειριστεί την δυσαρέσκεια στην κοινωνία που αρχίζει και γίνεται έντονη. Γι αυτό και δεν αποκλείεται να  προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πριν νέες πολιτικές δυνάμεις (που στηρίζονται επίσης στις ισλαμικές πεποιθήσεις) οργανωθούν και του αφαιρέσουν πολιτική δύναμη.