Γαλλική φρεγάτα μπλόκαρε δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ που κατευθυνόταν στη Λιβύη

Μια γαλλική φρεγάτα μπλόκαρε ένα δεξαμενόπλοιο που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), λόγω παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ το δεξαμενόπλοιο ήταν εν πλω για να φορτώσει εξευγενισμένα πετρελαϊκά προϊόντα από ένα λιμάνι της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως δήλωσαν τέσσερις Δυτικοί διπλωμάτες στο Bloomberg την Πέμπτη, η γαλλική φρεγάτα εμπόδισε το πλοίο να φτάσει στον προορισμό του, στις 22 Μαΐου και το άφησε να περιμένει για μια εβδομάδα σχεδόν.

Είναι γνωστό ότι τα ΗΑΕ επωφελούνται παράνομα από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας που έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις, προκειμένου να παράσχουν οικονομικούς πόρους στις δυνάμεις του Χαφτάρ, οι οποίες διεξάγουν επίθεση εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη.

Πέρυσι, ανατολικές δυνάμεις υπό τον στρατιωτικό διοικητή Χαφτάρ ξεκίνησαν μια επίθεση προσπαθώντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο πόλεμος άλλαξε μομέντουμ τον περασμένο μήνα, όταν η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας ανάγκασε τις δυνάμεις του Χαφτάρ και εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους, να αποσυρθούν από μεγάλο μέρος της περιοχής που είχαν καταλάβει από την έναρξη της επίθεσής τους τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έστειλε 14 μαχητικά αεροσκάφη για να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, σε ένδειξη πιο άμεσης ρωσικής εμπλοκής σε μια σύγκρουση που σκότωσε τουλάχιστον 2.000 άτομα.

Την 1η Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη ναυτική αποστολή της Επιχείρηση “Irini” για να εμποδίσει τη ροή όπλων στη Λιβύη δια θαλάσσης. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η γαλλική φρεγάτα κατηγορίας Cassard με όνομα “Jean-Bart” περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο για να αναζητήσει αποστολές όπλων, υποστηριζόμενη από αεροπορική και δορυφορική επιτήρηση, προκειμένου να επιβληθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να αποκλειστούν οι παράνομες πωλήσεις πετρελαίου που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα πολεμικά μέρη στη σύγκρουση αυτής της χώρας.

Η φρεγάτα πλησίασε το δεξαμενόπλοιο Jal Laxmi στις 22 Μαΐου αφού τα μέλη της αποστολής Irini έλαβαν πληροφορίες ότι κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Τομπρούκ, στο οποίο έχει την έδρα του η εκλεγμένη βουλή της Λιβύης, που υποστηρίζει τον Χαφτάρ. Στόχος του πλοίου ήταν η πώληση εξευγενισμένων προϊόντων σε μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στα ΗΑΕ, ανέφεραν διπλωμάτες. Το δεξαμενόπλοιο δεν συνέχισε το ταξίδι του, αλλά παραμένει στην περιοχή, πρόσθεσαν.

Μαζί με την επαφή της φρεγάτας με το Jal Laxmi, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ άσκησαν επίσης πίεση πίσω από τα παρασκήνια για να εμποδίσουν την αποστολή, ανέφεραν τρεις από τους διπλωμάτες. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και κυρώσεων του ΟΗΕ προειδοποίησε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι παραβίαζαν εμπάργκο, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Ο Χαφτάρ ελέγχει τα περισσότερα πετρελαϊκά πεδία της χώρας. Οι δυνάμεις του κατέλαβαν μεγάλους σταθμούς εξαγωγής και έσπασαν μεγάλους αγωγούς τον Ιανουάριο, με στόχο να στερήσουν πλήρως τους πόρους από την κυβέρνηση του Σάρατζ.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), που κυριαρχεί στην κρίσιμη πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι απώλειες από τον αποκλεισμό πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 17 Ιανουαρίου.

Έκανε έκκληση για άρση του αποκλεισμού, λέγοντας ότι εάν η εταιρεία ξαναρχίσει την παραγωγή, η Λιβύη “μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει την κατάρρευση της οικονομίας της”.

Το πετρέλαιο, η σωτηρία της οικονομίας της Λιβύης, υπήρξε από καιρό βασικός παράγοντας στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι αντίπαλες πλευρές κινούνται για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων και των κρατικών εσόδων. Η Λιβύη έχει το ένατο μεγαλύτερο γνωστό αποθεματικό πετρελαίου στον κόσμο και τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.