Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της εκεχειρίας την Τρίτη

Τουλάχιστον 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην πρώτη επίθεση την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνουν οι Ταλιμπάν μετά τη μονομερή εκεχειρία των τριών ημερών που είχαν κηρύξει και η οποία έληξε την Τρίτη το βράδυ

“Χθες το βράδυ οι μουτζαχεντίν εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον θέσεων του εχθρού στην επαρχία Πάκτια”, έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι 14 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αιχμαλωτίστηκε.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 14 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν.

Χθες Πέμπτη άλλα 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση στη βόρεια επαρχία Παρβάν και τη δυτική επαρχία Φάρα.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Αφγανιστάν Τζαβίντ Φαϊζάλ επεσήμανε σήμερα στο Twitter ότι η “αποκλιμάκωση”, που ξεκίνησε στη διάρκεια της γιορτής Άιντ στο τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, συνεχίζεται.

“Η εκεχειρία είναι μια περίπλοκη επιχείρηση που απαιτεί μεγάλο και συνεχή συντονισμό προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν”, έγραψε.

Παρά τη βία, συνεχίζεται η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Καμπούλ και των ανταρτών.

Μετά την απελευθέρωση 900 Ταλιμπάν από τις αφγανικές αρχές, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερα σήμερα περισσότερα από 80 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Συνολικά οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει 347 αιχμαλώτους.

Η ανταλλαγή κρατουμένων –έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας– γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ στην Ντόχα στο τέλος Φεβρουαρίου, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ και η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το καλοκαίρι του 2021 με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν.

Εξάλλου χθες τόσο οι αντάρτες όσο και η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι μια πενταμελής ομάδα έφτασε στην Καμπούλ για να συζητήσει την απελευθέρωση ακόμη περισσότερων κρατούμενων και από τις δύο πλευρές.