Ναμάζι (προσευχή) στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας στις 29 Μαΐου

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, θα γίνει η μεγάλη προσευχή (ναμάζι) στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας και στην πλατεία που μεσολαβεί έως το Σουλτάν Αχμέτ , το μεγάλο τζαμί στην Πόλη.

Ο  Ερντογάν θέλει να μετατρέψει σε φιέστα τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής (η αργία των μουσουλμάνων) συνδυάζοντας το γεγονός με την επέτειο της Άλωσης της Πόλης το 1453, και το άνοιγμα των τζαμιών μετά το τέλος της καραντίνας.
Αρχικώς το άνοιγμα των τζαμιών είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου. Ήρθε όμως ο ίδιος ο Ερντογάν να ανακοινώσει ότι θα γίνει στις 29 Μαΐου, που γιορτάζεται και η άλωση της Πόλης πριν από 567 χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση από τον Ερντογάν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας  Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, επισημοποίησε  το γεγονός. Ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα ανοίξουν στις 29 Μαΐου και ότι το ναμάζι (το πρώτο μετά το τέλος του Ραμαζανιού) θα γίνει στον χώρο μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Τζαμιού του Σουλτάν Αχμέτ.
Μένει να δούμε αν θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο Ερντογάν,  ο οποίος όμως εδώ και μήνες δεν μετέχει σε καμία δημόσια εκδήλωση, λόγω καραντίνας αφού ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Προσφάτως μετείχε  σε υπουργικό συμβούλιο με όλα  όμως τα μέτρα (μεγάλες αποστάσεις, μάσκες οι υπουργοί κα).
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν προχωρά σε μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για την Αγιά Σοφιά, η οποία βεβαίως δεν είναι και η πρώτη, σε συνδυασμό με την επέτειο της Αλωσης της Πόλης. Η οποία έτσι κι αλλιώς γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς από το τουρκικό κράτος.