Κατρούγκαλος για Έβρο: Η Τουρκία ενδέχεται να δημιουργήσει συνοριακή αμφισβήτηση

«Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι θα ήθελαν και ενδεχομένως να δημιουργήσουν και αμφισβήτηση συνοριακή». Αυτό είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, κάνοντας λόγο για «περιβάλλον αυξανόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας».

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο κ. Κατρούγκαλος, που ήταν στη χθεσινή ενημέρωση των Επιτροπών της Βουλής από τους αρμόδιους υπουργούς, είπε ότι «είναι εμφανές ότι υπήρξε γεγονός» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το δεύτερο διάβημα της ελληνικής πλευράς» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος εγγράφων στη Βουλή σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής εικόνα.

Ο πρώην υπουργός εξήγησε ακόμη ότι με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης τα σύνορα των 2 κρατών ορίζονται από το σημείο που ήταν η μέση κοίτη το 1926 και πρόσθεσε πως .

Στην κατεύθυνση αυτή «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που άφηνε τέτοιες υπόνοιες είναι απαράδεκτη», σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα στη λογική «κάντε τα και εμείς θα τα μεταμφιέζουμε και θα τα ψιμυθιοποιήσουμε», ενώ ζήτησε «να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό».

«Εμείς από την αρχή θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως «αν κινούνταν στο τουρκικό έδαφος υπήρχε η ανάγκη να γίνει διάβημα;».

Ο πρώην υπουργός προέβλεψε μάλιστα και νέο γύρο τουρκικών προκλήσεων, με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι «πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εργαλειακά τους πρόσφυγες».

«Πρέπει να παρθούν μέτρα» συμπέρανε ο κ. Κατρούγκαλος, προτείνοντας να «καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική». «Η τουρκική οικονομία έχει πρόβλημα και τις οικονομικές κυρώσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά θα τις σκεφτεί πολύ. Όταν κάνεις αυτούς τους τσαμπουκάδες, πρέπει να έχεις κόστος» είπε.